România va instala circa 20 interceptoare antirachetă

Publicat: 26 02. 2010, 17:37
Actualizat: 06 11. 2012, 09:47

Negocierile dintre România şi SUA privind scutul antirachetă au reprezentat un subiect al discuţiei pe care ministrul de Externe, Teodor Baconschi, aflat la Sofia cu ocazia vizitei premierului Emil Boc, a avut-o, vineri, cu omologul său bulgar.

El a declarat, la sfârşitul acestei discuţii, că l-a informat pe ministrul bulgar de Externe despre decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de a accepta propunerea Statelor Unite privind negocierea unui acord de instalare, până în 2015, „a unui segment” din programul american antirachetă.

„I-am spus că procesul de negociere va dura, probabil, un an şi jumătate, că este vorba de circa 20 de interceptoare care vor fi instalate într-o locaţie adecvată şi că România îşi va informa toţi vecinii, în principal pe cei din UE şi NATO, cu privire la derularea procesului de negociere şi implementarea sistemului antirachetă”, a spus Baconschi.

La 4 februarie, SUA au invitat oficial România să participe la scutul antirachetă. Mesajul preşedintelui american a fost adus la Bucureşti de Ellen Tauscher, subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului.

În aceeaşi zi, CSAT a decis să aprobe propunerea de a găzdui interceptori tereştri de tipul SM-3 ca parte a planului administraţiei Barack Obama privind „abordarea gradual-adaptivă a sistemului de apărare antirachetă în Europa”.

Potrivit MAE, decizia CSAT din 4 februarie de a accepta propunerea părţii americane privind găzduirea unor interceptoare în cadrul scutului antirachetă al SUA este în deplin acord cu ceea ce s-a convenit anterior la nivelul NATO, fiind înscrisă însă până în prezent în registrul bilateral al cooperării.