România vorbeşte mult, dar face puţin pentru schimbările climatice. Retragerea SUA din Acordul de la Paris afectează întreaga lume

Publicat: 04 11. 2020, 16:10
Actualizat: 04 11. 2020, 16:15

De azi Statelor Unite nu mai au nicio obligaţie faţă de Acordul climatic de la Paris. Donald Trump a anunţat retragerea acum trei ani. Înţelegerea SUA cu ONU a fost ca retragerea să fie a doua zi după alegerile prezidenţiale din SUA. Acum există o gaură enormă în fondul global dedicat reducerii gazelor cu efect de seră pentru statele în curs de dezvoltare. Celelalte 188 de state vor trebui să găsească banii pentru reducerea poluării climatice. La noi în România se vorbeşte mult, dar se face foarte puţin pentru schimbările climatice.    

„Sunt 500 de milioane de oameni care spun în momentul de faţă pe noi nu ne interesează restul lumii. România în momentul de faţă declară în documente că are 14,3% factor de reciclare, dar în realitate nu depăşim 4 la sută. Noi am primit 1 miliard de euro, bani care efectiv s-au dus în nişte programe cum ar fi programul Rabla, cum ar fi programul care tot este pe un continuum, acela cu panourile fotovoltaice. Nu s-au dus în programe care să aibă un impact major”, spune Marius Marinoff, expert managment integrat al deşeurilor.

Comisia Europeană a deschis mai multe proceduri de infrigment împotriva României care au ca obiect neîndeplinirea ţintelor de mediu.