România vrea să evite importul de ambalaje goale din alte ţări. Ambalajele de apă, sucuri şi bere vor avea un cod unic, naţional

Un cod de bare unic naţional şi un logo specific vor fi elementele de identificare a ambalajelor care vor intra în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), care va schimba modul în care vom cumpăra băuturi răcoritoare, apă şi bere.

Urmărește
1771 afișări
Imaginea articolului România vrea să evite importul de ambalaje goale din alte ţări. Ambalajele de apă, sucuri şi bere vor avea un cod unic, naţional

„Va exista un logo specific siste­mului, pe care consumatorul să-l poa­tă recunoaşte cât mai uşor, pe lân­gă codul de bare naţional, pentru a evita importul de ambalaje goale din alte ţări. Ambalajul trebuie să nu fie deteriorat, să aibă eticheta întrea­gă pentru a putea fi scanat codul de bare specific sistemului“, a spus Julia Leferman, director executiv al aso­ciaţiei Berarii României, în cadrul webinarului dedicat SGR, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Co­merţului şi a Comunicării (CLCC).

Julia Leferman a mai spus şi că sunt prevăzute sisteme antifraudă, pentru situaţii precum importul de am­balaje goale din alte ţări şi intro­ducerea lor în sistemul naţional.

Ce este Sistemul de garanţie-returnare 

Sistemul de garanţie-returnare reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă ţintele naţionale de colectare şi reciclare agreate la nivel european, care cer, spre exemplu, ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piaţă, iar până în anul 2029 – 90%. De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea noilor ţinte de colectare şi reciclare pentru restul tipurilor de materiale, şi anume 75% pentru sticlă şi 60% aluminiu, începând cu anul 2030.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici