LIVE TEXT  Video România, în zodia ploii. Şi vântul va bate tare / Avertizări speciale pentru Galaţi şi pentru Vaslui. Moldovenii se aşteaptă la ce e mai rău / Oameni evacuaţi / Autorităţile anunţă populaţia că va fi o zi grea

  • România intră sub avertizare Cod portocaliu.
  • În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...90 l/mp şi izolat de peste 100 l/mp.
  • Vântul va avea intensificări.
Urmărește
4008 afișări

UPDATE Şedinţă la MAI: situaţie critică în 23 de localităţi gălăţene

UPDATE Gălăţenii care locuiesc pe albia râurilor şi în zone cu potenţial de risc la inundaţii sunt evacuaţi

Prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive.

Astfel, prin hotărârea CJSU, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii. Încă din data de 28 septembrie, pompierii gălăţeni au mers în teren pentru a discuta cu autorităţile locale, în vederea informării cetăţenilor cu privire la riscurile care pot apărea. În urma acestei acţiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de astăzi, vor fi relocate în zone sigure. De asemenea, autorităţile locale au identificat şi spaţii în care pot fi relocate persoanele evacuate. De asemenea, echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, vor continua monitorizarea râurilor şi a zonelor expuse inundaţiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situaţii critice. Îna cest scosp, SGA Galaţi a dislocate în terene utilaje, staţionate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în evetualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor.

Totodată, prin hotărâre de CJSU s-a decis ca în 22 de localităţi: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameş (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Bereşti, Jorăşti, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Podoleni (Barcea), Bereşti Meria, Măstăcani, Griviţa şi Suhurlui, să fie suspendate cursurile pentru data de 30 septembrie.

„Protejarea vieţilor este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toţi cetăţenii să colaboreze cu autorităţile, să respecte indicaţiile primite şi să fie pregătiţi pentru evacuare. Facem acest demers ca măsură preventivă, relocarea din locuinţele aflate în zone cu risc mare de inundaţii fiind cea mai bună soluţie în acest moment. Toate resursele sunt mobilizate pentru a preveni orice pierdere de vieţi omeneşti şi pentru a limita pe cât posibil pagubele materiale. De asemenea, echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, vor continua monitorizarea râurilor şi a zonelor expuse inundaţiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situaţii critice”, a explicat prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar.

Judeţul Galaţi se va afla, începând cu ora 20:00 sub avertizare hidrologică şi meteorologică de Cod Portocaliu, iar de la ora 00:00 şi până pe data de 30 septembrie, ora 9:00, sub avertizare Cod roşu de ploi, cât şi de inundaţii.

UPDATE Probleme şi la Vaslui

UPDATE Îngrijorare sportiă la Galaţi

UPDATE Au intrat în vigoare măsurile luate de autorităţi

UPDATE Galaţiul e roşu: ploi torenţiale

UPDATE Hunedoara: pericol de acvaplanare pe A1

Pe autostrada A1 între Orăştie şi Holdea plouă terenţial, iar şoferii sunt atenţionaţi că există risc de acvaplanare pe anumite tronsoane.

Centrul Infotrafic anunţă că, duminică, începând cu ora 09:20, pe autostrada A1, între Râmnicu Vâlcea şi Deva, există condiţii meteo de ploaie torenţială, care afectează tronsonul cuprins între kilometrii 334 şi 412, pe sectorul dintre localităţile Orăştie şi Holdea, judeţul Hunedoara.

Ploaia torenţială poate cauza acumulări de apă pe carosabil, crescând astfel riscul de acvaplanare pe anumite tronsoane.

Şoferii sunt sfătuiţi să circule cu atenţie şi să reducă viteza pentru a evita eventualele accidente.

UPDATE Fechet vorbeşte despre „o zi grea pentru România”

Avertizarea este valabilă până duminică seara. În intervalul menţionat, în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum şi în Carpaţii Meridionali şi Orientali, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...90 l/mp şi izolat de peste 100 l/mp.

De duminică seara, până luni dimineaţă, în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul şi sud-estul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 40...60 l/mp şi local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70...85 km/h.

De asemenea, potrivit altei avertizări, de Cod galben, valabilă de sâmbătă seara, până duminică la ora 10.00, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50...60 km/h. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp.

Meteorologii precizează că, începând de duminică dimineaţa până luni seara, la ora 22.00, aversele se vor extinde în toată ţara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h. Vremea se va răci accentuat în toată ţara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ploi,
avertizare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici