El a precizat că a cerut conducerii Institutului Cantacuzino ca până luni să prezinte o nouă organigramă care să corespundă funcţionării instituţiei şi sub aspectele solicitate de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) pentru autorizare.
„Trebuie rezolvate neconformităţile majore sesizate de către ANM în linia de producţie. Nu vom da afară oameni, dar vom face redistribuiri pe secţii. Ne-am înţeles aproape în totalitate asupra problemelor ridicate de angajaţi, nu preconizăm disponibilizări”, a mai spus Geza Molnar.
Linia pentru producerea vaccinului gripal sezonier va intra în funcţiune aşa cum este preconizat, în luna mai, în schimb, linia pentru producerea vaccinului BCG va mai dura până aproape de sfârşitul anului, a adăugat Geza Molnar.
„În aceste condiţii, avem promisiunea că vom primi gratuit 20.000 de doze din Ungaria, în baza acordului transfrontalier, pentru judeţele Arad, Bihor şi Timiş, unde există acest acord. De asemenea, am început discuţii cu UNICEF, dacă am putea obţine nişte doze de vaccin BCG, după care vom organiza licitaţie pentru achiziţia din import a restului de vaccin necesar, până când vom relua producţia internă”, a precizat consilierul.
Directorul Institutului Cantacuzino, Gabriel Ionescu, a spus că încă de miercuri a plătit cele opt milioane de lei cerute de Curtea de Conturi pentru vaccinul sezonier nelivrat din cauza sistării producţiei, pentru a nu plăti penalizări.
Discuţiile între consilierul ministrului, conducerea Institutului Cantacuzino şi reprezentanţii angajaţilor instituţiei au durat aproape patru ore, greva spontană declanşată de aceştia încheindu-se după finalizarea negocierilor.
Peste o sută de angajaţi ai Institutului Cantacuzino au declanşat, joi dimineaţă, un protest spontan, susţinând că Ministerul Sănătăţii intenţionează să dea afară din salariaţi după ce au fost închise mai multe secţii de producţie, iar instituţia trebuie să returneaze opt milioane de lei pentru vaccinul antigripal nefăcut.