Potrivit lui Tăriceanu, alte neadevăruri sunt afirmaţiile referitoare la cedarea "gratuită" a unor drepturi de exploatare – "statul român nu mai primeşte redevenţă", "statul român pierde nişte drepturi".
Tăriceanu îi impută lui Iancu şi afirmaţiile conform cărora "după toate semnele de întrebare la care am asistat cu toţii, aproape că suntem convinşi că au ştiut ce fac" şi cea conform căreia felul în care au fost întocmite şi au circulat aceste documente dovedesc că fiecarea demers a fost făcut cu precizie.
"Toate aceste afirmaţii grave sunt mincinoase. Ele aduc atingere reputaţiei mele, imaginii mele publice şi îmi produc un prejudiciu moral. De asemenea, astfel de dezinformări neadevărate, iresponsabile, aduc atingere încrederii pe care cetăţenii trebuie să o aibă în sistemul de guvernământ democratic şi în instituţiile statului. Stau mărturie comentariile apărute pe site-urile de internet ale emisiunilor după prezentarea acestor scenarii calomnioase de către pârât", mai spune Tăriceanu.
În documentele depuse la instanţă se mai arată că Hotărârea de Guvern 1446/2008 "a fost adoptată cu respectarea tuturor prevederilor şi procedurilor legale de către Guvernul" condus de Tăriceanu şi că actul normativ aproba un act adiţional, prin care se puneau în acord prevederile unui contract încheiat la începutul anilor ’90 (şi aprobat prin HG 570/1992) cu legislaţia românească în vigoare, adoptată ulterior, respectiv Legea petrolului 238/2004 (lege adoptată în mandatul Guvernului anterior, condus de Adrian Năstase, şi în cadrul căruia Iulian Iancu a fost secretar de stat la Ministerul Economiei şi Resurselor).
Astfel, actul adiţional aprobat prin HG 1446/2008 înlocuia denumirea veche a contractului, potrivit legislaţiei în vigoare la data încheierii acestuia – "contract de explorare si împărţire a producţiei", cu noua denumire, potrivit articolului 31 din Legea petrolului 238/2004 – "acord de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră" şi modifica durata convenţiei (de la 25 la 30 de ani), tot pentru a o pune în acord cu Legea petrolului, şi elimina o serie de facilităţi fiscale care nu puteau subzista după aderarea României la UE.
Călin Popescu Tăriceanu cere instanţei să constate că i s-a produs un prejudiciu moral şi să-l oblige pe Iulian Iancu să plătească daune morale de 100.000 de lei şi să publice pe cheltuiala sa, hotărârea judecătorească în două numere consecutive a două cotidiane naţionale, cu aceleaşi caractere ca şi articolele de fond.
În acelaşi timp, Tăriceanu cere ca deputatul PSD să difuzeze pe cheltuiala sa conţinutul dispozitivului hotărârii judecătoreşti, în două zile consecutive, la posturile de televiziune Realitatea TV, Antena 3 şi B1TV, în intervalul orar 20:00-22:00 şi să îi plătească cheltuieli de judecată.
Procesul va începe la Judecătoria Sectorului 4 în 20 martie.
Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat, miercuri, că demersul fostului premier Călin Popescu Tãriceanu de a-i cere daune de 100.000 lei, pentru acuzaţii legate de firma Sterling Resources, reprezintă "o acţiune de intimitare şi de atac".
"Cred că domnul Tăriceanu se menţine într-o acţiune de intimidare şi de atac, încercând sã atragă atenţia opiniei publice. Cred că ar trebui să se concentreze în a aduce argumente asupra modului prin care a decis să priveze statul român de dreptul de a deţine 45 la sută din rezervele de petrol si gaze din cele două perimetre", a precizat, pentru MEDIAFAX, Iulian Iancu, preşedinte al comisiei de industrii a Camerei Deputaţilor.
În opinia deputatului PSD, demersul fostului premier Călin Popescu Tãriceanu se înscrie în "campania electorală pe care liderul liberal o face în propriul partid".
Citeşte şi:
Tăriceanu renunţă la acţiunea în instanţă dacă Boc îşi retrage afirmaţiile privind Sterling
Boc abia aşteaptă să câştige procesul cu Tăriceanu
Tăriceanu i-a dat în judecată pe Emil Boc şi Iulian Iancu
EXCLUSIV:Tăriceanu îl acuză pe Boc de minciună şi de rea-credinţă
Călin Popescu Tăriceanu îi cere deputatului PSD Iulian Iancu daune morale de 100.000 de lei pentru că i-ar fi prejudiciat reputaţia şi imaginea publică, "scop ce nu se subscrie în niciun fel interesului public". Potrivit acţiunii depuse la Judecătoria Sectorului 4. Iancu a făcut numeroase declaraţii legate de Hotărârea de Guvern 1446/2008 privind aprobarea Actului adiţional numărul 11 la Contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Sterling Resources Ltd.
"Vinovăţia, reaua-credinţă a pârâtului Iancu Iulian este cu atât mai evidentă cu cât acesta a fost secretar de stat la Ministerul Economiei şi Resurselor între 2000 şi 2004 şi preşedinte al Comisiei parlamentare pentru industrii şi servicii între 2006 şi 2008, avea cunoştinţă în mod nemijlocit despre situaţia de fapt şi cadrul legal la care făcea referire", se arată în plângere.
Fostul premier mai susţine că, în emisiunea "Sinteza zilei", difuzată de Antena 3, în 5 februarie, chiar Iancu a descris motivul real al modificării aprobate prin Hotărârea de Guvern 1466/2008, şi anume modificarea Legii petrolului, cu prevederile căreia trebuia pus în acord respectivul contract.
"În acelaşi context, pârâtul (Iulian Iancu-n.r.) se miră de ce abia în 2008 se pune în acord contractul în cauză cu o lege din 2004, ignorând faptul că între 2002 şi 2006 contractul fusese suspendat şi că negocierile şi formalităţile pentru modificarea contractului au fost reluate imediat după încetarea suspendării, la iniţiativa investitorului străin, în ianuarie 2007", mai spune Tăriceanu.
Tăriceanu îl mai acuză pe Iancu că avea reprezentarea faptului că acuzaţiile sale sunt neadevărate şi cu toate acestea le-a făcut publice, "într-o adevărată campanie mediatică, la televiziune, la radio, pe internet".
"Aceste afirmaţii, bazate pe neadevăruri, pe speculaţii şi pe prezentarea parţială sau inexactă a unor fapte, au urmărit să creeze percepţia că, prin adoptarea Hotărârii de Guvern 1446/2008, aş fi urmărit, împreună cu alte persoane, să-l favorizez pe omul de afaceri Dinu Patriciu, creând în acelaşi timp, o situaţie dezavantajoasă statului român", se mai arată în documentele depuse la instanţă.
În plângere se face referire şi la declaraţiile deputatului PSD din emisiunea "Realitatea te priveşte", de la Realitatea TV, din seara zilei de 4 februarie, în care Iancu se referă la HG amintită, ca fiind o faptă de natură penală, o infracţiune: "În primul rând, mi-a plăcut asocierea din emisiunea dumneavoastră, dintre infracţionalitatea care vizează securitatea fizică a persoanei şi infracţionalitatea care vizează securitatea energetică a României".
În aceeaşi emisiune, "alte speculaţii ale pârâtului au în vedere alăturarea numelui meu de cel al lui Dinu Patriciu, apoi alăturarea numelui lui Dorin Marian, şeful Cancelariei Primului-ministru, care avea ca atribuţiune de serviciu semnarea HG în cauză".
De asemenea, într-o altă emisiune, interactivă, cu cititorii site-ului Hotnews, din 7 februarie, Iulian Iancu ar fi făcut din nou referire la aspecte penale, care vor conduce la "ridicarea imunităţii" lui Călin Popescu Tăriceanu, fiind un lucru "inevitabil".