Iniţativa este este prevăzută în programul de guvernare în cadrul măsurilor de eficientizare a structurilor de piaţă agricole şi agroalimentare.
Retailerii şi furnizorii de produse alimentareau semnat, în luna iulie, Codul de Bune Practici, o înţelegere între cele două părţi care nu prevede însă sancţiuni.
Documentul a fost solicitat de producători, care i-au acuzat pe retaileri că aplică taxe care determină creşterea preţurilor şi le scad profitabilitatea, iar dezvoltarea excesivă a marilor lanţuri de magazine duce la dobândirea monopolului în comerţ şi falimentarea magazinelor de cartier.
Totodată, viitorul guvern va reduce taxa pe valoarea adăugată la 5% pentru alimentele de bază, concomitent cu creşterea TVA pentru produsele de lux la 25%.
Programul de guvernare se bazează pe zece principii, printre care cel al integrităţii actului de guvernare, al transparenţei, al responsabilităţii în faţa Parlamentului, al atribuirii competenţelor în baza legii, precum şi cel al egalităţii şi nediscriminării.
Citeşte şi:
Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012
Program de guvernare: 6% din PIB pentru educaţie
Program de guvernare: TVA redusă la 5% pentru alimentele de bază
Program de guvernare: Finalizarea mai devreme a grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă