Prima pagină » Social » Sârbu: Majorarea punctul de pensie cu 5% reprezintă 43,2% din salariul mediu brut

Sârbu: Majorarea punctul de pensie cu 5% reprezintă 43,2% din salariul mediu brut

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, joi seară, la Realitatea TV, că majorarea punctului de pensie cu 5% prevăzută pentru acest an reprezintă 43,2 la sută din salariul mediu brut, faţă de 45% cât prevede Programul de guvernare.
Sârbu: Majorarea punctul de pensie cu 5% reprezintă 43,2% din salariul mediu brut
29 ian. 2009, 20:47, Social

Sârbu a precizat că proiectul legii bugetului asigurărilor sociale în 2009 prevede că valoarea punctului de pensie în perioada 1 aprilie – 1 octombrie va fi de 712 lei, după 1 octombrie urmând ca aceasta să crească la 738 de lei.

Ministrul Muncii a mai spus că diferenţa faţă de majorarea punctului de pensie prevăzută în programul de guvernare este de 1,8 puncte procentuale, însă a precizat că Programul de guvernare este făcut pentru patru ani.

Demnitarul a adăugat că pensiile din sistemul public vor fi majorate într-un procent care va acoperi rata inflaţia, respectiv creşterea preţurilor.

Sârbu a menţionat că după 1 octombrie, niciun pensionar din România nu va avea avea o pensie mai mică de 350 de lei.

„Încercăm să păstrăm puterea de cumpărare a pensionarilor”, a mai spus Sârbu.

Premierul Emil Boc a anunţat că pensiile vor fi majorate în acest an cu 5%, respectiv 3% în aprilie şi 2% în octombrie, iar pensia socială minimă de 350 lei va fi acordată tot în două tranşe, de la 1 mai, cu plata în luna iunie, şi de la 1 octombrie, cu plata din luna noiembrie.

„Vom institui în două tranşe o pensie socială minimă de 350 lei. Cei care au venituri până în 300 lei vor primi diferenţa practic de la 1 iunie, iar de la 1 octombrie, cu plata de la 1 noiembrie, toţi vor avea o pensie socială minimă de 350 de lei. În anul 2009, salariile şi pensiile se vor mări cu rata inflaţiei, adică cu 5%, după următorul scenariu: cu 3% din aprilie, cu plata în luna mai, şi cu 2% de la 1 octombrie, cu plata în noiembrie”, a declarat premierul Emil Boc, după şedinţa de joi a Guvernului.

Efortul bugetar pentru introducerea pensiei sociale minime este estimat la 190 milioane euro.

Premierul a amintit că Guvernul va derula şi un program de compensare cu 90% din preţul de referinţă a medicamentelor compensate, pentru pensionari cu o pensie mai mică de 600 lei.

Citeşte şi:

Salariile şi pensiile cresc cu 5%, pensia socială de 350 lei aplicată din mai şi octombrie

Pensiile din sistemul public cresc cu 5% în 2009, în două tranşe – surse

Salariile în sectorul bugetar ar putea fi majorate în acest an cu 5%

Proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern