Prima pagină » Social » „Buton de panică” în şcolile bucureştene

„Buton de panică” în şcolile bucureştene

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, că pentru siguranţa elevilor în şcoli va fi introdus, alături de sistemele de supraveghere video, şi un "buton de panică", astfel încât să existe o legătură cu sediile Poliţiei Comunitare, care vor transmite datele şi Poliţiei Capitalei.
21 ian. 2009, 15:22, Social

În paralel cu aceste măsuri de prevenire a infracţiunilor în zonele unităţilor de învăţământ, toate şcolile vor organiza programe de prevenire a infracţionalităţii.

Inspectorul şcolar general al Capitalei, Stelian Fedorca, a declarat că unităţile de învăţământ vor trebui să îşi revizuiască regulamentele interne, astfel încât să existe o mai bună monitorizare a persoanelor care intră în şcoli.

"Vor rezolva şi cazurile în care persoanele, care deşi intră legal în şcoală, produc evenimente nedorite prin implementarea butonului de urgenţă", a precizat Stelian Fedorca.

După întâlnirile care vor avea loc între şefii Poliţiei Comunitare de sector şi cei ai Poliţiei Capitalei, în care vor fi stabilite măsuri concrete pentru combaterea infracţiunilor în şcoli, în aproximativ două săptămâni va mai avea loc o întâlnire pentru finalizarea măsurilor.

Totodată, potrivit şefului Poliţiei Capitalei, va fi reverificat personalul angajat al firmelor care asigură supravegherea în unele unităţi şcolare.

Ministrul interimar al Internelor Dan Nica declara, săptămâna trecută, la prezentarea bilanţului Poliţiei Capitalei, că trebuie luate măsuri ferme la unităţile de învăţământ, pentru că în multe şcoli traficanţii dau copiilor droguri gratis, iar unii elevi sunt şantajaţi şi agresaţi, precizând că şcolile reprezintă prioritatea zero a Poliţiei. Dan Nica le-a cerut poliţiştilor luarea unor măsuri urgente în preajma şcolilor.

Totodată, Liviu Dragnea le-a cerut reprezentanţilor structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, miercuri, la ceremonia de instalare în funcţia de ministru, să ia măsuri pentru ca în România copiii să meargă şi să se întoarcă de la şcoală în siguranţă.

Edilul şef al Capitalei declara, la prezentarea bilanţului Poliţiei Capitalei, că primii care au nevoie de supraveghere, de ordine şi de linişte sunt copiii. Oprescu preciza că, potrivit sondajelor pe care autorităţile le-au făcut anul trecut, jumătate dintre elevii bucureşteni nu se simt în siguranţă în şcoli.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a cerut ca echipajele de poliţie să fie prezente în zona intrărilor în unităţile de învăţământ şi să supravegheze permanent traseele de deplasare a elevilor.

Sorin Oprescu a discutat, miercuri, cu şeful Poliţiei Capitalei, Marian Tutilescu, şeful Jandarmeriei, Gavrilă Pop, inspectorul şcolar general Stelian Fedorca şi şefii Poliţiilor Comunitare despre măsurile care vor fi luate în perioada următoare pentru creşterea siguranţei în şcoli şi în apropierea acestora.

Astfel, s-au stabilit măsuri de colaborare între Poliţiile Comunitare de sector şi Poliţia Capitalei, precum şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, astfel încât să fie evitate conflictele de competenţe, încercând astfel acoperirea tututor unităţilor de învăţământ.

Primarul Sorin Oprescu a arătat că autorităţile locale doresc accesarea fondurilor europene pentru dotarea cu echipamente de supraveghere video atât în interiorul şcolilor, cât şi în zonele din împrejurimile acestora.

"Dorim să prevenim mai bine decât să tratăm cazurile de infracţionalitate. Dorim să accesăm fonduri europene pentru monitorizarea şcolilor şi a împrejurimilor acestora", a spus Oprescu.

Totodată, primarul Capitalei a vorbit de introducerea, alături de sistemele de supraveghere video, a "butonului de panică", astfel încât în momentul în care este necesară acţionarea acestuia, să poată interveni rapid Poliţia Comunitară.

"Supravegherea din şcoli şi din jurul acestor unităţi de învăţământ va avea legătură directă cu sediile Poliţiei Comunitare, care la rândul lor vor transmite aceste date Poliţiei Capitalei", a mai spus Sorin Oprescu.

Potrivit şefului Poliţiei Comunitare a Sectorului 1, Andrei Mihail, în următoarele trei, patru luni, în toate cele 96 de unităţi de învăţământ din acest sector va fi montat, alături de camerele de supraveghere, şi butonul roşu pentru urgenţă.

Şeful Poliţiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu a arătat că pentru acţiunile care se desfăşoară în interiorul şcolilor, responsabilitatea revine ISMB, în timp ce fenomenele infracţionale din zonele unităţilor de învăţământ vor fi monitorizate de agenţii Poliţiei Comunitare şi ai Poliţiei Municipiului Bucureşti.

Pentru aceasta, Poliţia Capitalei va identifica zonele cu problemele de infracţionalitate, iar acestea vor fi denumite "zone vulnerabile" şi vor fi monitorizate.

"Acolo unde există fenomene infracţionale ridicate, perimetrele vor fi încadrate ca zone vulnerabile, însă pentru a nu crea un climat de nesiguranţă, aceste zone nu vor fi făcute publice. În aceste zone vom intensifica forţele de poliţie pentru a asigura o mai bună monitorizare", a spus Tutilescu.

Citeşte mai multe…