Liderul sindicatului Sanitas, filiala Olt, Roxana Dragomir, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că asistentele medicale sancţionate în urma unei decizi a comisiei condusă de ministrul Ioan Bazac vor apela la un avocat pentru a contesta hotărârea în instanţă.
"A fost o şedinţă a sindicatului în urma căreia am hotărât ca să ne consultăm un avocat şi să contestăm deciziile luate de comisia de azi-noapte (vineri – n. r.). Am aşteptat să ne vină deciziile scrise înainte de a lua această hotărâre. Pot să vă spun că aceste decizii ale comisiei conduse de domnul ministru nu sunt argumentate legal”, a declarat Roxana Dragomir.
Potrivit sursei citate, deciziile scrise care au fost emise de comisia de anchetă condusă de ministrul Sănătăţii fac trimitere la Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, şi nicidecum la Codul Muncii, care reglementează condiţiile desfacerii contractului individual de muncă.
"Pe deciziile respective se face trimitere la articole privind managerul unităţii, la alte lucruri care nu au nicio legătură cu desfacerea unui contract individual de muncă", susţine liderul de sindicat.
Roxana Dragomir susţine că membrii Sanitas vor contribui material pentru a o susţine pe Anişoara Păun, asistent-şef de tură în noaptea în care a fost adus pacientul care a murit după ce a fost plimbat patru ore între secţiile Spitalului Judeţean din Slatina.
"Noi vrem să obţinem o ordonanţă preşedinţială pentru suspendarea deciziei pentru Anişoara Păun. Dacă nu se obţine această ordonanţă noi ne gândim s-o sprijinim material până se rezolvă în instanţă. În decizia comisiei s-a scris că "se desface contractul de muncă asistentei-şef Păun Anişoara». Asistent-şef unde? Sunt mai multe asistent-şef, dar ei au dat aşa, un termen general", a mai spus Roxana Dragomir.
Liderul de sindicat susţine că în cazul asistentelor sancţionate s-a luat mult prea uşor o decizie întrucât prin fişa postului sunt specificate foarte clar atribuţiile de serviciu.
"Sigur, dacă vede vreun om căzut în stradă, atunci este deontologic şi obligat să intervină. Însă, în cadrul unei unităţi sanitare, o asistentă are o fişă a postului şi nişte atribuţii pe care nu le poate încălca. O asistentă nu are voie să facă nicio manevră sau să aplice vreun tratament fără să-i fie indicat clar de către medic acest lucru”, a mai spus Roxana Dragomir, liderul de sindicat al filialei Olt a Sanitas.
Citeşte şi
Bărbatul mort la SJU Slatina a făcut infarct
Foaia de observaţie a pacientului mort a fost modificată înaintea controlului MS
Destituiri şi contracte de muncă desfăcute, la SJU Slatina (Video)
Trei medici, sancţionaţi după decesul pacientului plimbat între spitale
Un bolnav a murit după ce a fost pasat de la un spital la altul