Românii abandonează sobele tradiţionale şi centralele electrice sau pe GPL

Românii renunţă tot mai des la sobele tradiţionale şi chiar la centralele electrice sau pe GPL în favoarea termoşemineelor şi centralelor pe peleţi, motiv pentru care cererea pentru acest tip de combustibil a explodat în ultimul an, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
47853 afișări
Imaginea articolului Românii abandonează sobele tradiţionale şi centralele electrice sau pe GPL

Românii abandonează sobele tradiţionale şi centralele electrice sau pe GPL

Dacă în urmă cu cinci ani pro­du­că­­­­torii rămâneau cu peleţii în depo­zi­te, din 2020 au trecut la liste de aş­tep­ta­­re.

„Cererea de peleţi s-a du­blat în ul­ti­mii ani. Din ce în ce mai mul­te gos­­po­dării trec de la folosirea com­­bus­­ti­bililor fosili la peleţi din lemn eco­­logic, precum şi alte alternative eco­­­­logice în sistemele de încălzire. La sfâr­şitul lunii august a acestui an, HS Timber Productions a vândut cu 50% mai mulţi peleţi decât în 2020“, au spus reprezentanţii HS Tim­ber Productions, fostul Schweighofer.

În acest context, dacă în vara anului acesta o tonă de peleţi putea fi cumpărată cu 800-1200 de lei, în prezent a ajuns la 1.500 - 2.400 de lei.

În plus, în multe zone din ţară nu se mai găsesc peleţi pe stoc din cauza cererii ridicate.

Aceasta vine şi în contextul în care pe fondul scumpirii gazului şi curentului electric cei care aveau astfel de centrale au renunţat la ele în favoarea celor pe peleţi. Mai mult, dacă o locuinţă tradiţională încălzită cu lemne consumă circa două tone într-un sezon pentru o cameră şi ocazional două cu o suprafaţă totală de 25 mp, o casă de 100 mp şi cinci camere poate fi încălzită cu trei tone de peleţi datorită sistemului de încălzire centralizată cu ajutorul caloriferelor. Mai mult, dacă în sobă pot fi arse diverse materiale, precum resturi de PAL sau alte materiale puternic poluatroare, în termoşemineu sunt utilizaţi dor peleţi, cu un impact scăzut asupra mediului.

Scumpirea peleţilor – care pentru a fi utilizaţi în termoşeminee sunt realizaţi numai din fag, stejar sau răşinoase, în timp ce pentru centrale pot fi realizaţi şi din floarea soarelui sau alte esenţe – vine în condiţiile în care şi lemnul de foc s-a scumpit.

Preţul lemnului de foc pe metru cub variază mult pe piaţă, aşa cum arată ofertele marilor jucători din zona bricolajului sau platforma OLX. De exemplu, la Brico Dépôt, un palet de lemn de fag, de 0,9 metri cubi, costă 899 lei (865 lei la început de octombrie). Pe platforma OLX, ofertele variază între 400 şi 850 de lei pe metrul cub, dar din nou variaţiile sunt foarte mari în funcţie de esenţă sau de zona de livrare.

Scumpirea lemnului de foc vine în contextul în care facturile la energie au crescut cu 30% iar cele de gaze aproape se dublează, factori care creează contextul celei mai complicate ierni din punct de vedere energetic prin care va trece România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
analiză,
încălzire,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici