Ei arată că organigrama fostului Departament de Control al Guvernului prevedea un număr de 69 de angajaţi, iar structura era formată din 3 direcţii de control, o direcţie de avizare şi un serviciu de euroconsilieri. Direcţiile din DCG aveau atribuţii diferite, astfel că personalul din cele trei direcţii de control (45 de persoane) desfăşura acţiuni efective de control, iar celelalte două structuri, respectiv direcţia de avizare şi serviciul euroconsilieri, au avut atribuţii specifice.
"Contrar declaraţiilor secretarului general al Guvernului, în cursul anului 2008 au fost efectuate un număr de 142 de controale şi nu 120, cum se afirmă, iar media de două controale/om nu este relevantă, întrucât controalele se desfăşoară în echipe formate din 2-10 consilieri în funcţie de complexitatea controlului. Restul personalului, în «procent de 33%», conform celor declarate de doamna Andreescu, sunt consilieri din Direcţia de avizare şi respectiv, Serviciul Consilieri afaceri europene care nu au primit în cursul anului 2008 sarcini de efectuare controale, exercitându-şi doar atribuţiile specifice fişei postului", spun angajaţii concediaţi.
Ei susţin totodată că, printre cele 61 de persoane concediate, se numără şi consileri care se află în concediu prenatal, postnatal şi de creştere a copilului. Persoanele concediate au fost angajate în urma susținerii unui concurs, iar majoritatea au fost angajați înainte de guvernarea Alianței D.A., având o bogată experiență în domeniul controlului, Persoanele concediate sunt cu vârsta cuprinsă între 26-60 de ani, cu specializări în domenii diferite finalizate cu master, doctorat – atât în ţară cât şi în străinătate – şi niciuna nu s-a bucurat de încrederea premierului, potrivit sursei citate.
Guvernul a aprobat, în urmă cu o săptămână, o ordonanţă de urgenţă prin care Departamentul de Control al Guvernului este reorganizat în Corp de Control şi care prevede că personalul va fi preluat pe baza numărului de posturi, a "bunului său renume" şi a încrederii premierului, cu obligaţia semnării unui angajament de loialitate. Angajaţii care nu se vor încadra în aceste prevederi urmând să fie concediaţi, se arată în actul normativ.
Secretarul general al Guvernului a semnat, marţi, ordine de încetare a raportului de muncă distribuite angajaţilor Corpului de Control al premierului, documente în care se precizează că aceştia nu se încadrează în prevederile care permit menţinerea în funcţie în raport cu numărul de posturi şi de încrederea premierului.
Citeşte şi:
Angajaţii concediaţi din Corpul de Control al premierului dau Guvernul în judecată
Boc nuanţează angajamentul de loialitate impus angajaţilor Corpului de Control