Românii au liber de Rusalii. Cum trebuie răsplătiţi angajaţii care totuşi lucrează

Publicat: 08 06. 2011, 09:46
Actualizat: 08 11. 2012, 16:52

În caz contrar, angajatorul este nevoit să-şi plătească angajaţii care lucrează cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în următoarele 30 de zile.

„Principala motivaţie pentru care s-a promovat această lege a fost de natură religioasă, deoarece pentru creştini, indiferent dacă sunt ortodocşi sau catolici, sărbătoarea Rusaliilor are la fel de multă importanţă precum sărbă­toarea Paştelui. Nu am avut contestaţii pentru această iniţiativă legislativă, îmi aduc aminte că la acea vreme preşedintele Băsescu a trimis legea spre reexaminare, pentru că voia ca şi ziua de 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, să fie liberă”, a spus senatorul Ion Chelaru (PSD), unul dintre cei 11 senatori care au iniţiat actul normativ, intrat în vigoare în octombrie 2008.

El a mai spus că, deşi Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh) se sărbătoresc întotdeauna duminica, după ce au trecut 50 de zile de la sărbătorile de Paşti, şi românii, şi europenii au liber a doua zi de Rusalii (de sărbătoarea Sfânta Treime).

Totuşi angajatorii ar putea profita de o prevedere din noul Cod al muncii:

„Prevederile art. 134 (cel care reglementează zilele libere – n.red.) nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”, se arată în document.

Citeşte mai multe despre zilele libere de Rusalii pe www.zf.ro.