„Cercetările despre FSHR au fost făcute şi finanţate, în totalitate, de instituţii franceze şi americane. Pe de altă parte, educaţia noastră, inclusiv studiile doctorale şi formarea iniţială ca cercetători s-au făcut în România. Ambii avem dublă cetăţenie. Întrucât lucrăm şi suntem stabiliţi în Franţa şi SUA, credem ca cel mai corect ar fi să fim descrişi ca „francez-român” şi „american-român”. Desemnarea care este, însă, uzuală pentru persoanele în situaţia noastră este „cercetător francez/american de origine română”, spun Ghinea şi Radu. Iată, în continuare, o parte din prezentarea pe care cei doi şi-au făcut-o la solicitatea ziarului gândul.
Nicolae Ghinea: „Pe 23 octombrie, la întâlnirea de 35 de ani, foştii colegi de la UBB, care aflaseră deja de descoperire, mi-au făcut o primire care m-a emoţionat la lacrimi”
•„M-am născut la Ghelmegioaia, jud. Mehedinţi. Am fost elev la şcoala generală din satul natal, după care am urmat renumitul liceu «Traian» din Drobeta Turnu-Severin. Am absolvit Facultatea de Chimie Organică – Sinteze Fine la Universitatea «Babeş-Bolyai» din Cluj, unde am avut profesori excelenţi ca Augustin Pop, Valer Farcasan, Candin Liteanu şi actualul preşedinte al Academiei Române, prof. Ionel Haiduc. Timp de doi ani am fost profesor la Liceul «Traian» din Drobeta Turnu-Severin, apoi am lucrat un an la ICECHIM-IAMN Brăneşti.
Citeşte mai multe despre cei doi cercetători români care luptă contra cancerului pe www.gandul.info