Românii de dincolo de Dunăre se luptă să-şi păstreze identitatea. La şcoală, copiii nu pot învăţa limba română

  • În 1940, prin Tratatul de la Craiova, România a cedat Bulgariei Cadrilaterul
  • Aproximativ 80 000 de români au fost mutaţi din Dobrogea în nordul Bulgariei
  • Cea mai mare comunitate de români în Bulgaria este în zona Vidin
Urmărește
3433 afișări
Imaginea articolului Românii de dincolo de Dunăre se luptă să-şi păstreze identitatea. La şcoală, copiii nu pot învăţa limba română

Sursa foto: Mediafaxfoto

Să nu te surprindă dacă, după ce ai trecut podul de la Calafat, în Bulgaria ţi se vorbeşte în limba română. Sunt românii care, fie trăiesc aici “dintotdeauna”, cum îşi spun unii dintre ei, fie după ce au fost obligaţi să se mute din sudul Dobrogei, atunci când România a pierdut Cadrilaterul.

În aproximativ 30 de localităţi din zona Vidin, în aproape fiecare casă, bătrânii vorbesc româneşte. La şcoală, copiii nu pot învăţa limba bunicilor nici măcar ca o limbă străină.  Medicul Ivo Gheorghiev luptă, de ani de zile, pentru ca românii din Bulgaria să-şi păstreze identitatea. Speră ca viitorul guvern de la Bucureşti să-şi îndrepte mai mult privirea către comunităţile de dincolo de graniţă şi să le sprijine.

Ivo Gheorghiev – preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria: “România Mare există. Nu trebuie să ne luptăm pentru România Mare. Trebuie să ne luptăm ca România Mare să biruie în viitor.(...) Să fie învingătoare în viitor. Şi cei care cred că dacă va cădea o graniţă se va desface şi se va face un spaţiu mai mare alipit României este un succes, nu este adevărat.”

Cu mai bine de 20 de ani în urmă, Lucica l-a cunoscut pe Ivo. S-au căsătorit, iar Lucica a lăsat Maramureşul natal şi s-a mutat pe malul Dunării, la Vidin. Tot de atunci a început să ţină cursuri în limba română pentru copiii şi tinerii de aici. La început, cursurile se ţineau în sufrageria familiei Gheorghiev. Acum, cu ajutorul tehnologiei, Lucica se întâlneşte cu cursanţii în online.

Lucica Gheorghiev – profesor Limba Română: “ A mânca”, Desi. Prezentul şi conjunctivul.

Desi- elevă:  Eu mănânc, tu mănânci, El/Ea mănâncă.

Lucica Gheorghiev – româncă din Bulgaria: “ Sincer, în ţară, oamenii de rând nici nu ştiu că există români în Serbia sau Bulgaria. Şi când le spui parcă nu le vine să creadă. Cred că această graniţă care se pune ne desparte. Gata, acolo trăiesc bulgari, acolo români, şi nu mai au treabă.”

Aproximativ 20 de copii, tineri şi chiar vârstnici vin să înveţe gramatica Limbii române, dar mai ales literatură.

Desi – elevă: “ La început am fost foarte speriată pentru că n-am ştiut ce o să se întâmple.Şi după asta s-a întâmplat aşa...că mi s-a părut foarte interesant. Mi-a plăcut să citesc, mi-a plăcut să vorbesc.”

Filip – student: “ Noi nu trebuie să ne pierdem rădăcina. Întotdeauna trebuie să ţinem minte că ceea ce suntem astăzi noi este mulţumită strămoşilor noştri.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici