- Home
- Social
- IZVORU MUREŞULUI, (14.08.2014, 23:37)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Românii din Covasna, Harghita şi Mureş cer opinia autorităţilor centrale despre autonomia teritorială
Participanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului cer autorităţilor centrale să-şi exprime "explicit şi fără echivoc” opiniile despre implicaţiile proiectelor privind autonomia teritorială pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc asupra românilor din Harghita, Covasna şi Mureş.
Urmărește
947 afișări
Românii din Covasna, Harghita şi Mureş cer opinia autorităţilor centrale despre autonomia teritorială (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)
Joi, în urma dezbaterilor privind implicaţiile proiectelor privind autonomia teritorială pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc auspra românilor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, participanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului au adoptat şi lansat "Apelul” către Parlamentul, Guvernul şi preşedintele României.
În primul din cele trei puncte ale documentului, aceştia solicită partidelor politice şi candidaţilor la Preşedenţie să-şi exprime "explicit şi fără echivoc" poziţia faţă de "proiectul autonomiei teritoriale pe criteriu etnic a aşa-zisului Ţinut Secuiesc şi faţă de toate proiectele de legi care aduc atingere valorilor apărate de articolul 1 din Constituţia României şi faţă de identitatea românilor din Harghita, Covasna şi Mureş”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
De asemenea, au cerut "descurajarea cu fermitate" a organizaţiilor şi manifestărilor extremiste, "în special a celor exportate pe axa Budapesta - Moscova".
Cel de-al treilea punct al Apelului vizează finanţarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş după aceleaşi criterii şi direct proporţional cu suma alocată de Guvernul României Fundaţiei "Comunitas a maghiarilor din România".
Directorul Centrului European de Studii Covasna - Harghita, Ioan Lăcătuşu, a afirmat că există mai multe modalităţi de discriminare a românilor din cele două judeţe şi din Mureş, precizând că există peste zece hotărâri ale CNCD care au constatat discriminarea colectivă a românilor şi că practica de a condiţiona angajările de cunoaşterea limbii maghiare continuă, extinzându-se şi la mediul privat.
Lăcătuşu a menţionat, totodată, că cei aproape 400.000 de români din Harghita, Covasna şi Mureş "nu agreează niciun fel de autonomie pe criterii entice".
"Orice formă de autonomie pe criterii etnice va conduce inevitabil la discriminarea şi marginalizarea românilor din Harghita, Covasna şi Mureş şi se va repercurta negativ şi asupra populaţiei maghiare", a declarat acesta.
Apelul către principalele instituţii decidente din România a fost redactat după dezbaterile privind "Autonomia teritorială pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc forma actualizată a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare", la care a participat şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean.
La lucrările Universităţii de vară de la Izvoru Mureşului participă aproximativ o sută de persoane, între care parlamentari de pe cele două maluri ale Prutului, miniştri, jurnalişti, cursanţi din ţară şi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia, precum şi conferenţiari din Cluj, Bucureşti, Iaşi, Italia şi Germania, tineri studenţi, masteranzi şi doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii cultrale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice.
La manifestarea care a început luni şi se va termina sâmbătă, intitulată "România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO", au fost invitaţi preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, însă dintre cei amintiţi doar candidatul Partidului Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, a răspuns invitaţiei.
Participanţii şi-au exprimat, în repetate rânduri, nemulţumirea că niciun reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi nicio altă autoritate a statului român nu au participat la întâlnirea cu românii de peste granite, care au parcurs sute de kilometri până la Universitatea de la Izvoru Mureşului pentru a le prezenta problemele cu care se confruntă, fiind ignoraţi de cei care au puterea să îi ajute.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe