- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Românii din Italia vor salarii între 450 şi 1.000 de euro, pentru a reveni în ţară
Jumătate din lucrătorii români care au venit la Bursa locurilor de muncă organizată în Italia au completat chestionarele angajatorilor, ei solicitând, pentru întorcerea în ţară, salarii cuprinse între 450 şi 1.000 de euro, potrivit unui raport întocmit de Ministerul Muncii.
Românii din Italia vor salarii între 450 şi 1.000 de euro, pentru a reveni în ţară
Majoritatea românilor care au venit la prima Bursă a locurilor de muncă, organizată pe 23 februarie la Roma, au cerut angajatorilor salarii cuprinse între 600 şi 800 de euro.
"Salariile solicitate de majoritatea persoanelor care au completat chestionare au fost cuprinse între 600-800 euro, dar au fost persoane care au declarat că ar accepta şi 450 euro pentru a putea să se întoarcă, precum şi persoane care au solicitat mai mult de 1.000 euro", se arată în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Potrivit MMFES, numărul total de persoane participante a fost de peste 700, circa 50 la sută dintre ele completând chestionarele puse la dispoziţie de angajatori. Majoritatea celor care au completat chestionarele provin din judeţele din zona Moldovei, în special din Vrancea, Neamţ, Bacău şi Botoşani, dar şi din Bucureşti şi sudul ţării.
În ceea ce priveşte structura pe sexe, 92,6 la sută au fost bărbaţi şi 7,4 la sută femei. De asemenea, potrivit raportului, peste jumătate dintre cei prezenţi (54,7 la sută) aveau studii profesionale şi ucenicie, 28,4 la sută studii liceale şi postliceale, iar 3,2 la sută studii superioare.
Potrivit raportului, realizat pe baza chestionarelor completate, 22,11 la sută dintre lucrători au vârsta cuprinsă între 25-35 de ani, 43,16 la sută între 35-45 de ani şi 28,42 la sută peste 45 de ani.
"Din punct de vedere al perioadei plecării din ţară, 47,4 la sută sunt persoane care au plecat o perioadă cuprinsă între patru şi şapte ani. Persoanele care au plecat de peste 10 ani din ţară reprezintă circa 21 la sută, iar 55,8 la sută din persoanele care au completat chestionare au declarat ca lucrează fără forme legale", se mai arată în raport.
În ceea ce priveşte rata de ocupare a românilor din Italia, 86,3 la sută au declarat că lucrează, restul de 13,7 la sută fiind în căutarea unui loc de muncă.
Potrivit raportului, majoritatea participanţilor au dorit ca bursa să cuprindă toate domeniile de activitate, nu doar construcţiile şi au fost persoane care au dorit chiar să-şi transfere afacerile din domeniul construcţiilor sau al transporturilor în România, unii solicitând să încheie parteneriate cu firme din construcţii pentru a aduce lucrători români, care actualmente lucrează în Italia.
"Bursa de la Roma a fost o bursă atipică şi s-a axat pe informarea despre locurile de muncă vacante şi pe instituţiile care pot sprijini integrarea lor pe piaţa muncii la reîntoarcere, dat fiind şi perioada mare de la plecarea din ţară, unele instituţii nu existau la acel moment, iar legislaţia s-a schimbat. Au fost numeroase persoane care s-au interesat ulterior de locurile de muncă vacante din baza de date, mai ales telefonic, atât la minister, cât şi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă", se mai arată în raport.
Potrivit MMFES, şi firmele participante au fost contactate pentru încheierea de contracte de prestări de servicii cu firme ale unor români din Italia, pentru a aduce echipe de lucrători români, fiecare dintre echipe având între opt şi zece muncitori, iar din 14 aprilie au stabilit probe de lucru.
"Există toate premisele, conform discuţiilor telefonice, ca persoanele să se adreseze atât instituţiilor publice (ANOFM), cât şi angajatorilor în vederea încadrării, în perioada sărbătorilor de Paşte, când se vor întoarce în ţară", potrivit raportului.
Organizarea bursei de la Roma a urmărit facilitarea întâlnirii directe a ofertei de locuri de muncă a angajatorilor români cu lucrătorii români care ar dori să se reîntorcă în România, sprijinirea angajatorilor în identificarea de forţă de muncă, promovarea ofertelor existente în prezent în România, precum şi creşterea şanselor de ocupare în România a cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea la negru în Italia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO