Românii din Spania au o situaţie mai bună decât cei din Italia

Situaţia locativă a emigranţilor români din Spania este mai bună decât cea a emigranţilor din Italia, ponderea românilor care au o locuinţă proprietate personală în Spania fiind de 14% din total, superioară situaţiei din Italia, unde numai 8% dintre emigranţii români deţin o locuinţă în proprietate.

Urmărește
137 afișări
Imaginea articolului Românii din Spania au o situaţie mai bună decât cei din Italia

Românii din Spania au o situaţie mai bună decât cei din Italia (Imagine: Mediafax Foto)

Concluzia rezultă dintr-un sondaj de opinie realizat în rândul comunităţii româneşti din Spania de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale (ASG), în perioada martie-aprilie 2008.

Prin sondaj s-a urmărit identificarea condiţiilor sociale, valorilor şi aşteptărilor care îi caracterizează pe imigranţii români din Spania. Acest sondaj completează rezultatele unui alt studiu care a vizat comunitatea românească din Italia şi a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie 2007, se arată într-un comunicat al ASG.

"Analiza comparativă a rezultatelor celor două sondaje sociologice arată diferenţe semnificative în profilul socio-demografic şi condiţia socială ce caracterizează emigraţia românească din Spania, respectiv în Italia", afirmă sursa citată.

Astfel, ponderea celor care locuiesc în spaţii improvizate şi inadecvate în Spania (0,2%) e diferită semnificativ faţă de cazurile similare din Italia (3%).

Venitul românilor stabiliţi în Spania înainte de a emigra a fost mai mare decât al românilor stabiliţi în Italia. Emigranţii din Spania aveau un venit mediu lunar în România de 175 euro, valoare semnificativ superioară ultimelor salarii obţinute de cei care au emigrat în Italia, de 140 euro.

Cei mai mulţi dintre românii emigraţi în Spania (61%) lucrează în construcţii (29%), fac muncă de menaj, curăţenie, întreţinere (14%), sunt angajaţi ca barmani, ospătari, bucătari (10%), lucrează în comerţ (5%) şi în industria hotelieră (3%).

Comparativ cu românii din Italia, cei din Spania au un profil mai accentuat antreprenorial, fiind în măsură mai mare interesaţi să deschidă o afacere (34% emigranţii din Spania, 24% cei din Italia), să muncească mai mult pentru un venit mai mare (67% comparativ cu 50%) sau sunt mai dispuşi să se perfecţioneze prin continuarea studiilor sau să urmeze cursuri de calificare (33% comparativ cu 20%).

Majoritatea emigranţilor din Italia şi Spania sunt de etnie română, diferenţa dintre cele două populaţii făcând-o ponderea mai ridicată de romi în Italia (5%) comparativ cu (1%) în Spania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici