- Home
- Social
- RÂMNICU VÂLCEA, (22.12.2019, 10:01)
- Luiza Paraschivu
Video Românii din străinătate vor avea pe masa de Crăciun caltaboş şi carne la garniţă de acasă
Românii din străinătate vor avea pe masa de Crăciun caltaboş şi carne la garniţă de acasă. O firmă din Vâlcea livrează produse tradiţionale pentru conaţionalii din şapte ţări din Europa
Urmărește
535 afișări
25 de tone de cârnaţi, caltaboş, muşchi perpelit, carne la garniţă şi şuncă usturoiată au fost deja expediate către Franţa, Italia, Germania, Spania, Marea Britanie, Portugalia şi Luxemburg. De Crăciun, produsele vor ajunge pe mesele românilor care trăiesc în aceste ţări şi care vor petrece sărbătorile departe de casă.
Toate produsele sunt preparate într-o făbricuţă din apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea după reţete vechi de acum o sută de ani. 13 dintre produsele preparate aici au fost atestate de Ministerul Agriculturii ca „produse tradiţionale” şi conţin doar ingrediente naturale.
„25 de tone livrez, dar eu livrez doar produse fără E-uri, produse tradiţionale româneşti. Şi aici aş aminti, că suntem în perioada Crăciunului, de tobă, caltaboş oltenesc şi, foarte căutaţi, cârnaţii din topor, jumările, carnea la garniţă e foarte căutată, cu untură sau fără untură. Avem muşchi perpelit, copt cum îl făceam odată şi îl ţineam la garniţă. Eu am 13 produse atestate şi pe toate le export în această perioadă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Aurel Simion, proprietarul fabricii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Războiul din Ucraina, ziua 1073. Serviciile digitale ale Gazprom, perturbate de serviciile de informaţii militare ucrainene / Transporturile de petrol suspendate în portul rusesc Ust-Luga după un atac cu drone
-
Israelul eliberează prizonieri palestinieni după o amânare a procesului
-
HOROSCOP vineri, 31 ianuarie. O vineri a aşteptărilor înşelate pentru aceste zodii. Vezi ce le dezamăgeşte
Cei mai căutaţi sunt „cârnaţii din topor”. Mihaela Antonie, una dintre angajatele fabricii, a povestit, pentru MEDIAFAX, cum se prepară aceştia.
„Se numesc <cârnaţi din topor> pentru că tăiem carnea cu cuţitul, manual, în bucăţi de 2-3 centimetri, aşa cum făceau bunicii şi străbunicii noştri. Condimentele pe care le folosim sunt naturale: sare, piper şi cimbru. Este o reţetă foarte veche, de aproape o sută de ani”, a spus Mihaela Antonie.
Anul acesta, pentru prima dată, în fabrica din Vâlcea au fost preparate şi sarmale, tot după reţete tradiţionale. Două tone de sarmale au fost expediate către românii din străinătate care vor, de Crăciun, să simtă gustul „de acasă” . Toate sunt ambalate în oale de lut, realizate de un meşter popular.
32 de oameni se ocupă de prepararea şi vânzarea produselor tradiţionale. Proprietarul fabricii spune că produsele sale sunt sănătoase, dar recunoaşte că sunt şi mai scumpe.
„Produsele sunt făcute din carne românească sută la sută, după reţete de acum 80-100 de ani. Nu conţin E-uri, nu conţin alţi potenţiatori de gust, se afumă natural cu lemn de fag, au înglobată foarte multă manoperă, frăgezirea şi maturarea cărnii se face natural, nu conţin nimic chimic. (…) Produsul tradiţional se face mult mai greu, de aceea este şi mai scump. Şi automat, avem o categorie de consumatori destul de restrânsă”, a mai spus proprietarul fabricii.
Zilnic, în fabrica din Vâlcea se prelucrează aproximativ patru tone de carne. O parte din produsele tradiţionale fabricate aici ajung şi în câteva hypermarketuri din ţară.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Românii din Diaspora adoptă un şofer de TIR de sărbători. Povestea româncei care îşi urmează visul pe 16 roţi în Spania - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
PROSPORT.RO
Cum l-a despărțit Gianina, mama copilului, pe Pescobar de iubită. 'Îl manipulează!' + Pe ce cheltuie banii afaceristului
CANCAN.RO
Mai rar așa ceva! Unde și-a lăsat parcată mașina un șofer de TESLA din București, în Cluj-Napoca
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe