Românii merg din ce în ce mai rar la stomatolog
Românii merg din ce în ce mai rar la stomatolog şi alocă printre cele mai mici bugete din Europa. Consultaţiile şi tratamentele au scăzut cu 30% în 10 ani, conform unui studiu.
Românii se adresează din ce în ce mai rar medicului stomatolog, numărul de consultaţii şi tratamente scăzând cu aproximativ 30% în perioada 2011-2020, potrivit Anuarului de Statistică Sanitară al CNSISP.
Mai mult decât atât, ca procent din PIB alocat tratării problemelor de sănătate orală, ţara noastră ocupă una din ultimele poziţii la nivel european, potrivit unui raport al Platformei Europene pentru o Sănătate Orală mai Bună.
La nivel internaţional, peste 530 de milioane de copii suferă de carii dentare ale dinţilor primari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Daunele la cablurile din Marea Baltică ar fi fost cauzate de accidente maritime, nu de sabotaj rusesc
-
Hamas aşteaptă lista cu 90 de prizonieri pelestinieni ce vor fi eliberaţi de Israel
-
Numele celor trei ostatice eliberate de Hamas, făcute publice. Printre ele, o româncă
50% din copii nu respectă normele de igienă orală, afirmă dr. Ramona Hlandan, medic specialist pedodont în cadrul Clinicii Trident, care îi sfătuieşte pe părinţi să îi ducă pe cei mici la dentist cel puţin o dată la şase luni, pentru a ţine sub control problemele dentare şi, în acelaşi timp, pentru a-i obişnui pe cei mici cu rutina mersului la stomatolog.
„Familiarizarea copilului, încă de la cea mai fragedă vârstă, cu regulile de menţinere a igienei orale, crează premisele ca acestea să fie respectate şi la maturitate. În acelaşi sens, prima vizită la dentist o putem face cu cel mic încă de la apariţia primului dinte, pentru a-l acomoda pe acesta şi a începe să-i construim o rutină sănătoasă”, spune dr. Ramona Hlandan.
Traumatismele dentare reprezintă unele dintre cele mai grave afecţiuni cu care se pot confrunta cei mici, de la simpla fractură a coroanei, cu sau fără afectarea nervului, până la avulsiile dentare care implică ieşirea completă a dintelui din alveolă.
O altă afecţiune gravă este reprezentată de abcesul dentar, o complicaţie a cariei care alarmează părinţii din cauza apariţiei durerii şi umflăturii în dreptul dintelui.
Caria reprezintă una dintre cele mai comune afecţiuni dentare care apare la copii, însă amânarea tratării acesteia va genera costuri de până la trei ori mai mari, iar durata intervenţiilor necesare poate creşte de până la patru ori.
„Igiena necorespunzătoare, alimentaţia neadecvată şi lipsa controlului stomatologic periodic sunt responsabile de apariţia cariilor. Controalele periodice la dentist pot preveni apariţia acestora sau, dacă identificăm carii aflate în stadii incipiente, putem elimina riscul de apariţie a complicaţiilor”, adaugă specialistul.
În cazurile în care suzeta este folosită de sugari şi de copiii cu vârsta până în 2 ani, aceasta nu ar trebui să aibă efecte nocive asupra dezvoltării aparatului dento-maxilar. Cu toate acestea, folosirea suzetei pentru perioade lungi de timp sau de către copiii mai mari de 3 ani poate avea repercusiuni negative pentru cei mici.
„În cazul sugarilor, igiena orală se realizează cu ajutorul unui tifon îmbibat cu ser fiziologic şi înfăşurat pe degetul mamei, cu care aceasta şterge gingiile celui mic, după fiecare alăptare. După apariţia primului dinte se trece la utilizarea periuţelor de tip degetar, iar ulterior, se va trece treptat la o periuţă de dinţi adaptată vârstei celui mic împreună cu o pastă de dinţi de asemenea potrivită vârstei. Un lucru important de reţinut este faptul că cei mici nu trebuie lăsaţi să se spele singuri, deoarece nu au manualitatea necesară, uneori fiind nevoie de o verificare din partea părintelui cu privire la corectitudinea periajului, chiar până la vârsta de 7-8 ani,” adaugă dr. Ramona Hlandan.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO