Românii ortodocşi ar putea sărbători Paştele în aceeaşi zi cu restul lumii creştine. Propunerea unor intelectuali este susţinută de mitropolitul Clujului

  • Adrian Papahagi, profesor universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a anunţat că va cere Sfântului Sinod al BOR să calculeze data Paştilor pe calendarul gregorian, astfel încât românii să sărbătorească Învierea în aceeaşi zi cu credincioşii catolici.
  • Demersul este susţinut şi de către mitropolitul Clujului.
Urmărește
3295 afișări
Imaginea articolului Românii ortodocşi ar putea sărbători Paştele în aceeaşi zi cu restul lumii creştine. Propunerea unor intelectuali este susţinută de mitropolitul Clujului

"După Paşti, voi iniţia un amplu demers naţional, solicitând Adunării Naţionale Bisericeşti şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paştilor pe calendarul gregorian (de care oricum ţine seama Crăciunul) astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creştinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocşii finlandezi), şi alături de concetăţenii noştri catolici sau protestanţi, fie ei maghiari, saşi, români sau orice", a scris pe Facebook Adrian Papahagi.

Universitarul a adăugat că acest decalaj de calendar e foarte supărător şi pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reşedinţă, pentru a sărbători Paştele alături de rudele din ţară, şi trebuie să-şi ia zile suplimentare de concediu. 

Fostul ministru de Externe al României, Teodor Baconschi, a cerut duminică acelaşi lucru pe Facebook.

"Decalajul pascal dintre ortodocşi şi restul lumii creştine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paştele odată cu catolicii şi protestanţii (cum fac ortodocşii din Finlanda şi Estonia). Cu toate astea, mergem cu ruşii - şi calendarul lor iulian, neîndreptat", a scris Teodor Baconschi.

„Da, duminica în care sărbătorim Paştele ar trebui calculată după calendarul gregorian, aşa cum se face şi-n cazul Crăciunului. Mă alătur, de aceea, propunerii făcute Adunării Naţionale Bisericeşti şi Sfântului Sinod al BOR de către Adrian Papahagi şi Teodor Baconschi”, a scris Cristian Preda, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.

Demersul este susţinut de către mitropolitul Clujului

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, susţine că ar fi minunat dacă Biserica Ortodoxă Română (BOR) ar trece pe stil nou şi cu sărbătorile pascale şi s-ar sărbători Paştile în comuniune cu ţările din Vest, după calendarul gregorian, scrie Cluj 24.

"Sigur ca am dori din tot sufletul să se poată repara calendarul şi apreciem demersul profesorului Papahagi. Necazul este că în 1922, demersul corect al Bisericii Ortodoxe a fost judecat aşa cum nu trebuie şi o minoritate, mai ales din Moldova, s-a despărţit de biserică şi sunt acum aşa numită Biserică Stilistă. Tare greu este să te lupţi cu ignoranţa. Ar fi minunat dacă s-ar reuşi acest lucru şi s-ar trece pe stil nou şi cu sărbătorile pascale, pentru că celelalte sărbători cu dată fixă, cum este Crăciunul, le ţinem pe stil nou, doar cele legate de Paşti le ţinem pe stil vechi", a spus mitropolitul Clujului într-un interviu pentru Cluj 24.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici