- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.11.2012, 17:59)
- Elvira Gheorghita , Valentin Anghel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Românii pot beneficia de psihoterapie şi consiliere psihologică doar pe bani
Pacienţii români pot beneficia de servicii de psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică sau logopedie doar dacă plătesc, întrucât CNAS nu încheie contracte cu cabinetele medicilor de profil, deşi zilnic sunt aproape opt sinucideri, avertizează Colegiul Psihologilor.
Urmărește
1843 afișări
Românii pot beneficia de psihoterapie şi consiliere psihologică doar pe bani (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)
Potrivit prof. dr. Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) refuză accesul pacienţilor români la servicii psihologice, prin faptul că nu introduce acestea, spre decontare directă, în Contractul-cadru.
"Accesul pacienţilor la serviciile psihologice este, practic, imposibil de realizat. Pacienţii români pot accesa servicii de psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică şi logopedie, adică psihopedagogie specială, doar dacă plătesc. În prezent, CNAS nu decontează, în realitate, astfel de servicii şi nu încheie contracte cu cabinetele psihologilor. CNAS consideră, într-un mod aberant, că beneficiarii serviciilor psihologice sunt medicii de specialitate, şi nu pacienţii", a spus Aniţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Preşedintele Colegiului Psihologilor a precizat că aproximativ 40% din populaţia României, aflată în mediul rural, nu a beneficiat niciodată de o evaluare psihologică clinică şi nu cunoaşte ce este un psiholog.
"CNAS doreste ca, în Contractul-cadru 2013-2014, să se prevadă doar decontarea serviciilor medicale, refuzând să le recunoască pe cele conexe, motivaţia fiind că acest lucru excede Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Solicităm Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să recunoască şi să introducă în Contractul-cadru serviciile psihologice. Traversăm o perioadă de criză economică în care depresia şi alte afecţiuni psihogene au devenit o problemă de sănătate publică. În aceste condiţii, este extrem de necesar ca pacienţii să aibă acces direct la servicii psihologice de diagnosticare şi recuperare prin decontare directă cu casele de asigurări. Avem nevoie de un program naţional de asistenţă psihologică a populaţiei", a mai spus preşedintele Colegiului Psihologilor din România.
Mihai Aniţei spune că asistenţa psihologică se confruntă cu probleme mari şi în spitale.
"În prezent, la nivelul întregii ţări, există un deficit de aproximativ 600 de posturi de psiholog în spitale. Posturile respective sunt prevăzute în organigramă, însă managerii nu le scot la concurs, motivul fiind lipsa fondurilor. În prezent, în sistemul de sănătate sunt angajaţi aproximativ 800 de psihologi", a precizat Aniţei.
Psilologii atrag atenţia asupra faptului că actualul proiect al Contractului-cadru reglementează, potrivit articolul 3, doar serviciile medicale.
"Până acum, în proiectul Contractului-cadru, era stipulat faptul că asistenţa medicală ambulatorie de specialitate se asigură de către medicii de specialitate, medicii dentişti, împreună cu alt personal de specialitate medico-sanitar şi alte categorii de personal, precum şi personalul atestat. Colegiul Psihologilor din România solicită reglementarea condiţiei atestarii personalului care presteaza serviciile psihologice, acestea fiind furnizate doar prin cabinete individuale, cabinete asociate sau societăţi civile profesionale de psihologie, certificate de către Colegiul Psihologilor din România în Registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică din România, în specialităţile psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică şi logopedie", a mai spus Aniţei.
Colegiul Psihologilor din România solicită şi introducerea unor modificări în proiectul Contractului-cadru în care să se precizeze în mod expres obligativitatea consultării reprezentanţilor săi la elaborarea normelor de aplicare ale Contractului-cadru, cât şi reglementarea serviciilor conexe actului medical.
O altă problemă reclamată de psihologi este faptul că atestatele de liberă practică, emise în baza Legii nr. 213/2004, nu sunt recunoscute în spitale, din cauza unor neconcordanţe între lege şi ordinele emise ulterior de Ministrul Sănătăţii.
În prezent, în România sunt aproximativ 14.000 de psihologi, dintre care aproximativ 3.000 îşi exercită profesia în mod independent.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o persoană din patru suferă de depresie la nivel mondial. Pentru 2020, se apreciază că diagnosticul de depresie va ajunge al doilea din lume, după bolile cardiovasculare, OMS recomandând, ca terapie de primă linie, psihoterapia.
Studiile de specialitate indică tendinţe de creştere a frecvenţei tulburărilor depresive şi a tentativelor de suicid, a cazurilor de violenţă domestică, a consumului de droguri şi alcool.
Anul trecut, în România au fost înregistrate 2.784 sinucideri, media fiind de aproape opt sinucideri pe zi, potrivit datelor Institutului Naţional de Medicină Legală.
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21