Românii, primii la frecvenţa actelor sexuale, deşi sexul nu este important pentru ei

Românii sunt foarte activi sexual, deşi sexul nu este foarte important pentru ei, potrivit studiului "Sănătatea sexuală şi starea de bine" realizat în nouă ţări, printre care şi România, prezentat, luni, în premieră, la Malaga.

Urmărește
631 afișări
Imaginea articolului Românii, primii la frecvenţa actelor sexuale, deşi sexul nu este important pentru ei

Românii, primii la frecvenţa actelor sexuale, deşi sexul nu este important pentru ei (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit rezultatelor studiului realizat de compania Pfizer, 58% dintre bărbaţi şi 64% dintre femeile incluse în eşantionul reprezentantiv nu sunt foarte satisfăcuţi de viaţa lor sexuală.

Studiul evidenţiază faptul că atitudinea faţă de viaţă este mai bună în cazul persoanelor cu o viaţă sexuală de calitate. Rezultatele studiului indică, de asemenea, faptul că actul sexual este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieţii atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, şi asta în pofida faptului că doar 50% dintre aceştia sunt satisfăcuţi de viaţa lor sexuală.

În topul celor nouă ţări incluse în studiu, România ocupă locul fruntaş la capitolul frecvenţa actelor sexuale înregistrate în ultima lună. Potrivit studiului, bărbaţii români au avut 12,4 contacte sexuale în ultima lună, în timp ce slovacii, cehii, israelienii şi turcii sub 10. Şi pentru femeile din România frecvenţa actului sexual este ridicată, plasându-se pe locul al doilea (10,9 contacte în ultima lună), după rusoaice (12,7).

Românii sunt însă pe penultimul loc în ce priveşte importanţa pe care o acordă sexului în viaţa lor, doar 60% dintre bărbaţi şi 46% dintre femei considerând că este foarte important pentru ei. Primul loc este ocupat de bărbaţii din Polonia (76%), urmaţi de israelieni (75%), turci (71%), slovaci (67%), unguri (66%), ruşi (65%), ucraineni (63%) şi cehi (59%). Raportul se schimbă în cazul femeilor, turcoaicele considerând că actul sexual constituie o prioritate pentru viaţă (54%), urmate de israelience (50%), poloneze şi românce (46%).

Un alt aspect important vizează percepţia actului sexual de către persoanele de peste 60 de ani. Studiul arată că actul sexual este foarte important pentru bărbaţii din Ungaria (cu 9,3 contacte sexuale în ultima lună), urmaţi de cei din Polonia (cu 8,7 contacte pe lună) şi din România (cu 8,3). La femeile de peste 60 de ani, potrivit rezultatelor studiului, locul întâi este ocupat rusoaice (cu 11,9 contacte în ultima lună), urmate de poloneze (7,8), slovace (6,5), cehoaice (6,7) şi românce (6,2). Cele mai puţin interesate de activitatea sexuală la această vârstă sunt femeile din Israel şi cele din Turcia, conform rezultatelor studiului.

Mai mulţi medici români specializaţi în medicina sexualităţii care au participat la conferinţa de lansare a acestui studiu au susţinut că raportul este important pentru studiile care se fac la nivel naţional.

Profesorul Petrişor Geavlete, şef de clinică la Spitalul "Sfântul Ioan" din Bucureşti, a subliniat faptul că problema privind sănătatea sexuală este foarte importantă, dar, din păcate, din cauza slabei educaţii a populaţiei, a reticenţei oamenilor şi a discreţiei medicilor, o problemă de mare importanţă este aproape ignorată.

"În România nu există un studiu amplu al sănătăţii sexuale şi implicit al disfuncţiei erectile. Aceasta este o problemă importantă de sănătate, având o prevalenţă între 10 şi 15% pe o paletă largă de vârstă, respectiv între 18 şi 80 de ani. Studiul lansat în premieră la Malaga reprezintă un punct de referinţă pentru ceea ce avem nevoie în viitor, întrucât disfuncţia erectilă reprezintă o problemă de sănătate la nivel naţional, iar o problemă de acest fel poate trăda alte suferinţe mult mai grave, respectiv cele cardiace sau diabetul. Este important de ştiu că disfuncţia erectilă apare 90% din cazuri la bărbaţii care fumează, care au deja boli cardiace, diabet, hipercolesterolemie şi obezitate", a precizat profesorul Geavlete.

La rândul lui, profesorul Coca Vasile, coordonatorul Departamentului de Medicina Sexualităţii de la Clinica de Endocrinologie din Cluj, a ţinut să precizeze că studiul a fost făcut pe o populaţie selecţionată luând în calcul persoanele active sexual.

Potrivit profesorului Arik Shechter, din Israel, care a prezentat o parte a acestui studiu, raportul demonstrează faptul că nivelul de satisfacţie sexuală este un igredient vital pentru calitatea vieţii, un elixir al mulţumirii de sine al unei vieţi împlinite şi al modului cum ne raportăm în relaţiile cu cei din jur şi în relaţiile noastre în general.

Medicul John Dean, din Marea Britanie, a precizat faptul că este important ca disfuncţia erectilă, indiferent de gravitatea ei să fie tratată, pentru că este un lucru care influenţează viaţa cuplului.

"Medicii de specialitate nu obişnuiesc să întrebe prea des, iar pacienţii nu îndrăznesc din cauza faptului că au o problemă legată de disfuncţia erectilă. Totuşi, este important ca bărbaţii să fie evaluaţi medical când se confruntă cu astfel de situaţii", a spus John Dean.

Studiul a fost realizat de compania Pfizer în România, Cehia, Ungaria, Polonia, Rusia, Slovacia, Ucraina, Israel şi Turcia, pe un eşantion reprezentantiv de 3.780 de persoane bărbaţi şi femei. Dintre persoanele cuprinse în studiu, 402 au fost din România, ponderea de grupe de vârste fiind egală 201-201.

Studiul şi-a propus să culeagă informaţii cu privire la atitudinea faţă de sănătatea sexuală în cele nouă ţări incluse în eşantion şi să crească gradul de înţelegere asupra importanţei sănătăţii sexuale pentru calitatea vieţii în general.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici