Românii vor putea munci legal în Elveţia, din 2009

Elveţia a acceptat deschiderea progresivă şi controlată a pieţei muncii pentru România şi Bulgaria, protocolul de extindere asupra celor două ţări fiind semnat marţi, la Bruxelles, informează, vineri, Agenţia Naţională pentru Ocuparea forţei de Muncă (ANOFM).

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului Românii vor putea munci legal în Elveţia, din 2009

Românii vor putea munci legal în Elveţia, din 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Protocolul de extindere asupra României şi Bulgariei a fost semnat de consilierul federal Eveline Widmer-Schlumpf şi secretarul de stat sloven din partea preşedinţiei Consiliului UE, Matjaž Šinkovec, cele două părţi exprimându-şi satisfacţia că au ajuns la un acord privind deschiderea progresivă şi controlată a pieţei muncii prin măsurile tranzitorii aprobate.

Data de intrare în vigoare a protocolului nu a fost stabilită, însă deschiderea progresivă a pieţei muncii pentru români şi bulgari se va întâmpla, cel mai probabil, în 2009.

În protocolul referitor la acordul pentru libera circulaţie a persoanelor, Elveţia şi UE au convenit asupra unei măsuri tranzitorii care prevede că, şapte ani după intrarea în vigoare a protocolului, Elveţia poate menţine restricţii relative la accesul pe piaţa muncii (prioritatea la angajare a mâinii de lucru autohtone, controlul condiţiilor de muncă şi salariu, contingente progresive anuale).

Astfel, potrivit ANOFM, numărul autorizaţiilor de sejur de lungă durată (permis B, de 5 ani) eliberate resortisanţilor din cele două state va creşte progresiv de la 362, în primul an, la 1.207 în al şaptelea an. Numărul autorizaţiilor de scurtă durată ( permis L, care se acordă de la 4 la 12 luni) va creşte de la 3.620 la 11.664.

Pe de altă parte, Elveţia are posibilitatea de a invoca o clauză de salvgardare specifică 10 ani după intrarea în vigoare a protocolului, permiţându-i să reintroducă numărul maxim în caz de imigrare excesivă, fără a se teme să fie supusă unor măsuri din partea UE.

Uniunea Europeană şi statele membre au încheiat cu Elveţia, la 21 iunie 1999, Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, care a intrat în vigoare la 1 iunie 2002. Acest acord permite progresiv libera circulaţie a persoanelor între Elveţia şi statele membre UE.

Conform acordului, cetăţenii Elveţiei şi cei ai UE dobândesc dreptul de a-şi alege liber locul de muncă sau domiciliul pe teritoriul statelor contractante, dacă au un contract de muncă valabil, sau să exercite o activitate independentă, iar în cazul în care nu desfăşoară o activitate lucrativă, să dispună de mijloace financiare suficiente şi de o asigurare de sănătate. Acordul reglementează de asemenea recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi coordonarea regimurilor naţionale de securitate socială.

Elveţia şi UE au negociat regimul tranzitoriu pentru români şi bulgari ca urmare a aderării celor două ţări la UE, la 1 ianuarie 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici