Românul aflat în greva foamei într-o închisoare din Italia refuză alimentarea,cerând să fie eliberat

Cetăţeanul român aflat în greva foamei de mai multe săptămâni într-un penitenciar în Italia a refuzat să-i fie aplicat tratamentul sanitar obligatoriu pentru alimentare, iar situaţia se agravează deoarece acesta spune că renunţă la protest numai dacă este eliberat.

Urmărește
32 afișări

"Istrati Florin a fost arestat în Italia în data de 20 martie 2010 pentru infracţiunea de trafic de persoane, proxenetism şi viol. Prin sentinţa definitivă irevocabilă dată de instanţa din Milano în 2007, el a fost condamnat la închisoare alături de alţi cetăţeni români pe durata a cinci ani. După arestare el şi-a angajat un apărător din Verona, care i-a promis că în cel mai scurt timp îl va elibera. De la data angajării avocatului, a trecut mai mult de un an, dar situaţia nu s-a rezolvat", a declarat pentru MEDIAFAX Doris Mircea, director general al Direcţiei de comunicare din MAE.

Potrivit acestuia, soţia deţinutului s-a adresat consulatului României la Milano în data de 7 martie 2011, semnalând faptul că avocatul pe care îl angajase soţul ei nu mai răspundea la telefon şi că nu se mai ştie nimic de procesul acestuia.

"Pe data de 11 martie, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare, consulul României la Milano s-a deplasat la penitenciarul din Bollate, unde deţinutul Florin Istrati hotărâse deja să facă greva foamei deoarece se considera nevinovat şi îi cerea insistent consulului să fie eliberat. În discuţiile cu consulul român i s-a adus la cunoştinţă că, din păcate, consulatul nu poate să influenţeze bunul mers al justiţiei sau hotărârile judecătoreşti. Dar i s-a promis lui Florin Istrati că se va interveni la avocat pentru a se clarifica situaţia, că va fi solicitată hotărârea definitivă şi că se vor face demersurile necesare pentru transferul acestuia într-un penitenciar din România şi pentru primirea unui loc de muncă în cadrul centrului de detenţie în cazul în care cetăţeanul român ar fi de acord", a mai spus Doris Mircea.

Ea a spus că, tot în cursul lunii martie, consululul general al României la Milano l-a contactat pe avocat pentru a se interesa de desfăşurarea procesului, iar după ce a primit un răspuns, consulul s-a deplasat la penitenciar în data de 23 martie, împreună cu un avocat de origine română din Milano, pentru a încerca să-l determine pe deţinut să renunţe la greva foamei şi pentru a-i solicita să aibă răbdare în ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei.

"I s-a explicat că, potrivit regulilor judiciare, şi chiar dacă în cazul său s-ar fi pronunţat o hotărâre nedreaptă, există cazuri nenumărate de reparare a acestora şi că, dacă se va dovedi că a executat pedeapsa pe nedrept, va fi despăgubit de statul italian pentru fiecare zi executată. I-au fost de asemenea aduse la cunoştinţă documentele trimise consulatului de către avocatul angajat şi i s-a spus că nu se poate interveni prin niciun fel în cursul Justiţiei, unicul mod de a rezolva problema fiind acela de a avea răbdare. I s-a explicat de asemenea că greva foamei nu produce niciun rezultat în ceea ce priveşte situaţia lui judiciară şi că îşi pune în mod gratuit viaţa şi sănătatea în pericol", a mai spus Doris Mircea.

Ea a precizat că în aceeaşi ocazie i s-a prezentat din nou deţinutului alternativa de a fi transferat la o închisoare din România în cazul respingerii cererii de repunere pe rol a dosarului şi de asemenea i s-a garantat implicarea consulatului pentru urgentarea cererii, însă cetăţeanul român nu a acceptat.

Potrivit sursei citate, Consulatul General al României a păstrat permanent, de la data sesizării, legătura cu medicii din penitenciar, dintre care patru sunt chiar cetăţeni români, dar nici aceştia nu au reuşit să-l convingă să renunţe la greva foamei.

"În data de 28 martie, Consulatul României a făcut demersuri pentru întreruperea executării pedepsei având în vedere starea de sănătate în continuă degradare", a mai spus Doris Mircea.

Ea a explicat că, tot la sfârşitul lunii martie, consulul s-a mai deplasat o dată la penitenciar pentru a discuta cu deţinutul, însă acesta a refuzat în continuare să iasă din greva foamei.

"Consulatul general al României a solicitat, în data de 6 aprilie, primarului din Bollate şi conducerii închisorii instituirea măsurii administrative a tratamentului sanitar obligatoriu pentru alimentare forţată. Dar cetăţeanul român nu a acceptat acest lucru şi în consecinţă situaţia se agravează. De asemenea, astăzi (n.r. - vineri) consulul României la Milano a fost şi l-a vizitat pe deţinut. Situaţia este una dificilă deoarece este cunoscut că misiunea României nu poate influenţa cursul justiţiei, iar pe de altă parte nu are nicio metodă de a-l convinge pe deţinut, deoarece nu-i poate oferi libertatea în niciun mod, acesta fiind singurul lucru pe care deţinutul îl doreşte pentru a renunţa la greva foamei.", a precizat Doris Mircea.

Presa a relatat despre cazul unui cetăţean român din Galaţi, Florin Istrati, în vârstă de 44 de ani, care a slăbit de la 90 la 66 de kilograme şi refuză în continuare să mănânce, fiind în greva foamei din 16 februarie, deoarece, potrivit soţiei sale, ar fi fost condamnat pe nedrept la cinci ani de închisoare pentru viol şi proxenetism.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici