Românul aflat în Haiti în timpul cutremurului şi-a salvat doar laptopul - FOTO

Românul aflat în Haiti în timpul seismului devastator a declarat, vineri, la Timişoara, că a reuşit să-şi salveze doar laptopul, care l-a ajutat să ţină legătura cu familia şi prietenii, şi că s-a întors îmbrăcat în haine de împrumut de la colegii de serviciu, lucrurile sale fiind pierdute la cutremur.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Românul aflat în Haiti în timpul cutremurului şi-a salvat doar laptopul - FOTO

Românul aflat în Haiti în timpul cutremurului şi-a salvat doar laptopul (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Emanuel Petruţ s-a întors, vineri seară, la Timişoara, el fiind întâmpinat pe aeroport de prietena sa, Bianca Trandafir, dar şi de câţiva prieteni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La sosirea pe Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" din Timişoara, bărbatul de 30 de ani a declarat că s-a întors doar cu laptopul care l-a ajutat să stea în legătură cu familia şi prietenii timp de nouă zile cât a rămas în Haiti după cutremur şi cu haine împrumutate de la colegii de serviciu, restul lucrurilor sale fiind pierdute la cutremur.

"Drumul a fost cam obositor, dar am ajuns cu bine. (...) Am venit doar cu laptopul supravieţuitor şi cu câteva haine pe care le-am împrumutat de la colegi", a declarat Petruţ.

El a povestit că nu i-a fost teamă în timpul cutremurului, însă imaginile pe care le-a văzut ulterior au fost "de coşmar".

"Eram la birou şi lucram ca de obicei şi a început să se mişte clădirea. Am crezut iniţial că a fost o explozie. Şi dup-aia a început mai tare, mai tare şi ne-am dat seama că e un cutremur şi m-am dus către fereastră. Fum, peste tot praf, oamenii au început să strige. Am luat un stâlp în braţe şi l-am ţinut în braţe până a trecut. Şi dup-aia am coborât pe scări. Cădeau betoane şi sticle... Nu mi-a fost frică, ştiam că nu o să se întâmple nimic atunci. Şi am ajuns afară. Au mai venit nişte replici dup-aia şi a fost de coşmar. Vis-a-vis era un spital şi erau oameni căzuţi înăuntru şi zbierau... Au fost apocaliptice acele prime secunde", a povestit inginerul.

Petruţ a declarat că primul lucru pe care l-a făcut după cutremur a fost să îşi caute colegii şi a observat că două dintre cele 900 de persoane care lucrau în aceeaşi clădire cu el au murit.

"Primul lucru la care m-am gândit după cutremur a fost că sunt bine, că am scăpat sănătos şi apoi m-a gândit la ceilalţi colegi. Ne-am căutat unii pe alţii, să vedem că am scăpat cu toţii. Au fost 900 de oameni în clădirea în care am lucrat eu. Toţi cei care ne cunoşteam ne-am adunat la un loc şi am observat că muriseră doar doi dintre colegi: un şofer şi un alt coleg pe care-l cunoşteam", a afirmat Petruţ.

El a povestit că şi-a sunat prietena şi familia imediat după cutremur pentru a-i linişti.

"Am încercat apoi să sun acasă, deşi ştiam că e noapte şi dorm toţi, dar ştiam că o să se afle de dimineaţă şi să nu se trezească să creadă că am păţit cevă rău. Am reuşit, din fericire, să sun şi a fost ok", a mai declarat ingienrul.

Petruţ a povestit că din locuinţa sa din capitala haitiană nu a mai rămas decât o "grămadă de beton", din care nu a mai reuşit să recupereze niciun lucru de-al său, mai mulţi vecini printre care şi cele două fiice ale proprietarului pierzându-şi viaţa în timpul cutremurului.

"A fost să fiu la birou în momentul acela şi mă bucur că nu am fost acasă. Pentru că dacă eram acasă nu mai eram aici, acum. Nu mai e nimic din casa aceea. O grămadă de beton şi nimic altceva. Am reuşit să recuperez doar laptopul pe care îl aveam la mine. (...) Am fost după câteva zile la clădire să văd dacă pot să recuperez ceva şi nu mai era nimic. Mirosea a oameni morţi, au fost oameni prinşi acolo, vecini de-ai mei care au fost prinşi. Proprietarul clădiri şi-a pierdut ambele fiice în cutremur şi era devastat", a afirmat Petruţ, care a adăugat că în primele zile după cutremur a dormit afară, pe câteva pături, iar apoi a locuit la un coleg.

"Prima dată am dormit afară, în câmp liber pe nişte pături. Apoi mi-am găsit o casă de adăpost a unui coleg şi am dormit în casă", a povestit inginerul.

Petruţ a afirmat că locuitorii din Port-au-Prince au încă nevoie de mâncare, haine şi medicamente, dar livrarea ajutoarelor întârzie.

"Oamenii au nevoie de ajutoare. Au venit ajutoare, dar se întârzie cu livrarea la oamenii care au nevoie de mâncare, de haine, de medicamente. S-au format nişte tabere pentru sinistraţi unde se primesc aceste ajtuoare. Sunt clădiri care stau să se prăbuşească. Sunt oameni care dorm în stradă sau în corturi şi aşteaptă un ajutor, pentru că altceva nu mai au. De mâncat îşi mai găseau oamenii şi pe stradă, dar în special aşteaptă să vină ajutoare de la comunitatea internaţională", a mai declarat Petruţ.

În ceea ce priveşte violenţele din capitala haitiană de după cutremur, Emanuel Petruţ susţine că nu a avut probleme, deoarece a fost protejat de bodyguarzii firmei pentru care lucrează.

"Nu mi-a fost frică, pentru că am fost protejaţi de bodyguarzi. Iar firma pentru care lucrez eu acolo are un rating destul bun şi, chiar dacă sunt violenţe pe străzi, nu eram afectaţi. Oamenii ştiu că au nevoie de telecomunicaţii şi dacă i s-ar înâmpla ceva unui angajat nu cred că ar cădea bine pentru comunitatea de acolo", a explicat inginerul de telecomunicaţii.

Întrebat dacă se va întoarce în Haiti, Petruţ a răspuns: "Nu ştiu dacă mă voi întoarce. Mi-ar plăcea să nu las totul baltă şi să mă duc în Jamaica, dar vom vedea", a conchis el.

La rândul ei, prietena sa, Bianca Trandafir, a afirmat că este decizia lui dacă se va întoarce în Haiti sau nu.

Cetăţeanul român Emanuel Petruţ, aflat în Haiti la momentul seismului, a ajuns, vineri seară, pe Aeroportul Otopeni, cu o cursă de la Madrid, el declarând că după ce situaţia revine la normal ar vrea să se întoarcă în Jamaica. El a plecat apoi spre Timişoara, unde a ajuns în jurul orei 23.00.

Emanuel Petruţ este din Timişoara, are 30 de ani şi lucra în Haiti pentru o firmă de telecomunicaţii.

Clădirea de birouri în care se afla românul nu s-a prăbuşit, fiind construită recent. Casa în care românul locuia în Haiti a fost însă complet distrusă, astfel că acesta şi-a pierdut toate bunurile, inclusiv documentele de identitate şi de călătorie. Tânărul a reuşit, în seara de după cutremur, să-şi contacteze familia şi prietena şi să îi anunţe că este bine.

Petruţ este inginer de telecomunicaţii şi a mai lucrat în Thailanda, în urmă cu cinci ani. El a spus că, după ce situaţia în zonă revine la normal, ar vrea să se întoarcă pentru o slujbă în Jamaica.

În urma colaborării dintre autorităţile române şi cele străine, Emanuel Petruţ a fost evacuat din Haiti, joi, cu un avion militar, ajungând vineri la Madrid.

Deşi, iniţial, cetăţeanul român a informat Ambasada României de la Caracas că doreşte să plece din Port au Prince doar la expirarea contractului de muncă, peste aproximativ o lună, ulterior s-a răzgândit, comunicând misiunii diplomatice dorinţa de a părăsi imediat zona.

Cutremurul produs în 12 ianuarie în Haiti a avut magnitudinea 7 şi s-a soldat cu 75.000 de morţi şi 250.000 de răniţi, iar un milion de persoane au rămas fără adăpost.

Miercuri dimineaţă, a fost înregistrat în Haiti un nou cutremur puternic, cu magnitudinea 6.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici