- Home
- Social
- CONSTANŢA, (16.12.2014, 10:35)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ROMATSA: Elicopterul SMURD s-a prăbuşit la nouă minute după ce anunţase decolarea la turnul de control
Elicopterul SMURD s-a prăbuşit la ora 16.16, la nouă minute după ce anunţase decolarea la turnul de control de la Aeroportul Kogălniceanu, iar un minut mai târziu a început intervenţia de căutare şi salvare, în urma unui apel la 112 făcut de localnici, susţin reprezentanţii ROMATSA.
Urmărește
1475 afișări
ROMATSA: Elicopterul SMURD s-a prăbuşit la nouă minute după ce anunţase decolarea la turnul de control (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)
Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), elicopterul prăbuşit luni după-amiază în lacul Siutghiol, de tip EC 135 SMURD -348, a depus planul de zbor la ROMATSA duminică la ora 20.59 LT, pentru ziua de luni, planul de zbor fiind prelucrat de ROMATSA.
Conform sursei citate, luni, la ora 16.07, elicopterul SMURD, care avea la bord doi piloţi şi doi paramedici, a decolat de la Constanţa spre Tuzla, urmând procedurile de management al traficului aerian. La Constanţa, elicopterul se afla pentru a alimenta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
La ora 16.16, elicopterul s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, în Mamaia, la aproximativ 500 de metri de mal.
”La ora 16.17, conform Hotărârii de Guvern 741/2008 a fost declanşată procedura de căutare şi salvare, în urma apelului telefonic la 112 făcut de localnici. Bilanţul anunţat era de un supravieţuitor şi trei persoane dispărute, epava scufundată”, mai spun reprezentanţii ROMATSA.
Aceştia precizează că ultima convorbire cu pilotul elicopterului SMURD a avut loc la decolare, când s-a luat legătura cu turnul de control de la Aeroportul Kogălniceanu, iar potrivit procedurilor în cazul zborurilor sub 3000 de metri, următorul apel de raportare urma să fie făcut la ora 16.20 din localitatea Agigea.
ROMATSA mai precizează că la momentul decolării condiţiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste 6 kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce înseamnă că zbura sub 3000 de metri altitudine.
Reprezentanţii ROMATSA mai spun că, potrivit atribuţiilor care îi revin, instituţia a asigurat asistenţă specializată de la momentul depunerii planului de zbor pentru elicopterul EC 135 SMURD -348 şi până la decolare.
Elicopterul SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa în noiembrie 2012, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene.
Consiliul Judeţean a intenţionat să îl folosească pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, dar pentru că nu a putut angaja legal personal specializat şi nici nu l-a putut include în sistemul 112, atunci a decis să-l transfere către SMURD. Astfel, în 6 noiembrie a fost semnat procesul-verbal final de predare către Inspectoratul Aviaţiei Civile pentru ca elicopterul să fie folosit de SMURD. Acest elicopter se afla în operare la Constanţa din 26 noiembrie 2014.
Conform reprezentanţilor CJ Constanţa, aparatul de zbor a fost achiziţionat direct de la producătorul Eurocopter, avea aproximativ 180 de ore de zbor şi avea garanţie până la 1000 de ore.
Elicopterul EC 135 este un elicopter bi-motor, fiind echipat cu două motoare Pratt & Whitney PW 206 B2 sau Turbomeca ARRIUS 2B2 dotate cu sistem de control digital FADEC (Control digital autonom al motorului). Elicopterele pot fi echipate pentru executarea misiunilor de sprijin a forţelor care menţin ordinea şi siguranţa publică cu: FLIR (sistem de observare electro-optic pe timp de zi şi de noapte), NVG (ochelari de vedere pe timp de noapte), proiector pentru căutare şi salvare (sunlight), megafoane pentru adresare publică, flotoare pentru zborul deasupra mării, troliu, echipament transport sarcini exterioare, dispozitiv pentru coborârea în rapel a luptătorilor.
Viteza continuă maximă care poate fi atinsă de acest tip de elicopter este de 287 de kilometri la oră, altitudinea maximă de operare este de 6.500 de metri, iar greutatea totală maximă este de 2.835 de kilograme.
La bordul elicopterului SMURD prăbuşit se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani.
Toate cele patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii elicopterului în lacul Siutghiol, iar operaţiunile de căutare şi salvare a acestora au durat peste 12 ore.
Citeşte şi:
Toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD prăbuşit şi-au pierdut viaţa
Citeşte şi:
Accidentul aviatic de la Constanţa: Motorul primei bărci ajunse la Lacul Siutghiol nu a pornit. Pompierii au folosit vâslele
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe