ROMATSA nu face declaraţii privind accidentul de pe Aeroportul Otopeni

RA ROMATSA-Adminstraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian se abţine de la declaraţii publice privind accidentul de pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" din Bucureşti, din 30 decembrie, aşteptând rezultatele anchetei oficiale în acest caz, timp în care derulează o investigaţie internă.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului ROMATSA nu face declaraţii privind accidentul de pe Aeroportul Otopeni

ROMATSA nu face declaraţii privind accidentul de pe Aeroportul Otopeni

Urmare a accidentului din 30 decembrie, de pe pista Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti, constând în „coliziunea unei aeronave aflată în procedura de decolare cu un vehicul pe pistă”, s-a constituit, prin Ordin al Ministrului Transporturilor, o comisie de investigaţie tehnică a accidentului, în conformitate cu Legea 794/2001 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.51/1999, privind investigaţia tehnică a accidentelor şi incidentelor din aviaţia civilă.

Potrivit unui comunicat de marţi al RA ROMATSA, în consecinţă, instituţia "nu va face declaraţii publice referitoare la accident, aşteptând rezultatele anchetei oficiale – poziţie conformă cu reglementările naţionale şi internaţionale în domeniu".

"În conformitate cu procedurile proprii, RA ROMATSA derulează o investigaţie internă în scopul identificării eventualelor cauze ce au permis producerea acestui incident şi a măsurilor necesare pentru îmbunătăţirea serviciilor de trafic aerian", se arată în comunicatul instituţiei.

ROMATSA precizează că "divulgarea identităţii persoanelor implicate, altor persoane/instituţii decât cele abilitate prin lege, este în totală contradicţie cu legislaţia în domeniu".

Sursa citată a adăugat că, după finalizarea anchetei oficiale, va participa la dezbateri pe acest subiect, cu respectarea procedurilor emise de către Ministerul Transporturilor.

În 30 decembrie, un avionul Boeing 737-300, în care se aflau 117 pasageri şi şase membri ai echipajului, a fost grav avariat în timpul operaţiunilor de decolare de pe Aeroportul "Henri Coandă". Aeronava "Constanţa", aparţinând companiei Tarom, a lovit maşina de întreţinere a firmei UTI la câteva momente după ce a început să ruleze cu motoarele turate la maxim pe pista de decolare a aeroportului.

Potrivit unui raport preliminar, realizat de comisia de anchetă, dat publicităţii de Ministerul Transporturilor, cauza accidentului petrecut pe Aeroportul "Henri Coandă" este coordonarea necorespunzătoare dintre turnul de control şi echipa aflată pe pistă.

Directorul Direcţiei ministeriale de Investigaţii Transport Aerian, Mircea Ciucă, a declarat că, după ce se vor stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului de pe aeroportul Otopeni, Ministerul Transporturilor va sesiza Parchetul, acesta din urmă fiind abilitat să stabilească vinovaţii.

Directorul de comunicare al UTI, Lucia Urdăreanu, a declarat, la rândul său că, în 31 decembrie, UTI-Gemmo a făcut o solicitare către Ministerul Transporturilor prin care a cerut ca un membru al societăţii să poată face parte din comisia de investigaţii de la Ministerul Transporturilor, în calitate de observator.

"Potrivit convenţiilor europene, ca parte vătămată, avem voie să facem parte din comisie, ca şi observator. Adică să putem avea acces la dosar, la documente. Am primit aprobarea, aşa că am putut participa. Trebuie să ne dovedim nevinovăţia", a precizat directorul de comunicare.

Luni, Urdăreanu a adăugat că, până în prezent, reprezentantul societăţii nu a participat la toate audierile făcute de comisia ministerială de investigaţii privind accidentul de pe Otopeni, deşi are calitate de observator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici