Cei care vor să renunţe la aparatura veche trebuie să o scoată în faţa locuinţei, de unde va fi apoi preluată de societăţile de salubrizare şi transportate către centrele de colectare.
Ministerul Mediului recomandă românilor să scoată aceste echipamente în stradă cel târziu până la prânz, pentru ca firmele de salubrizare să aibă suficient timp pentru a le colecta.
Potrivit ministrului de resort, această acţiune este şi un test în care se va vedea cum ştie populaţia să coopereze cu autorităţile într-un proiect comun, dar şi cum pot autorităţile să răspundă prompt nevoilor cetăţenilor.
"Chiar dacă acţiunea de astăzi nu va funcţiona perfect, important este că demarăm un program, pe care după aceea vom şti exact cum trebuie să-l îmbunătăţim”, spun reprezentanţii ministerului.
Printre judeţele în care se colectează deşeurile electronice şi electrice de Ziua Debarasării Naţionale se numără Alba, Arad, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Vaslui, campania fiind organizată şi în municipiul Bucureşti cu participarea Primăriilor din Sectoarele 1, 2, 3, 4 şi 6.
Sâmbătă la prânz, Primăria Sectorului 2 din Capitală informa, printr-un comunicat, că în primele câteva ore de la lansarea programului, la telefoanele puse la dispoziţie de Primăria sectorului 2 pentru locuitorii interesaţi să arunce deşeurile electronice sunaseră deja 400 de persoane.