Rompan: Preţul pâinii ar putea creşte în mai

Preţurile la produsele de panificaţie ar putea creşte din luna mai, întrucât scumpirea grâului la nivel mondial a determinat firmele româneşti să exporte, iar cantităţile de grâu livrate în afară "vor fi aduse înapoi" în luna mai, la un preţ mai mare, potrivit preşedinteluil patronatului Rompan.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Rompan: Preţul pâinii ar putea creşte în mai

Rompan: Preţul pâinii ar putea creşte în mai (Sursa: Mediafax Foto)

"Din păcate, ce s-a întâmplat în ultimele zile, când preţul grâului a crescut cu 30 de euro pe tonă, mari cantităţi de grâu pleacă la export, se duc acolo unde oferta este mai bună. Dacă grâul pleacă la export acum, îl vom aduce înapoi în mai, mai scump, ceea ce se va vedea şi în preţul produselor finite, din luna mai", a declarat, vineri, preşedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu.

Din vara anului trecut firmele din domeniul panificaţie au anunţat scumpiri treptate, din cauza creşterii consturilor de producţie, în special a celui cu materia primă. Recolta de grâu a fost una dintre cele mai slabe ale României de după 1990, astfel că oferta de pe piaţa internă a fost redusă.

În plus, la nivel european şi mondial preţul grâului a crescut semnificativ, producţiile din mai multe state fiind afectate de secetă.

Producţia totală de cereale realizată de România în 2007 a fost de mai puţin de 7,5 milioane de tone, reprezentând jumătate din cantitatea obţinută în anul precedent (15,7 milioane de tone), dar şi cea mai mică recoltă de după 1990.

Producţia de grâu de anul trecut a totalizat circa trei milioane de tone, cu 44% mai puţin decât în anul precedent.

Pentru acest an agricol estimările indică o producţie în creştere. Suprafaţa cultivată cu grâu, cea mai importantă cultură de toamnă, a crescut la 2,15 milioane de hectare, de la circa două milioane de hectare în anul precedent.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici