- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.12.2014, 12:57)
- Liviu Iancu
Romsilva a retrocedat 117.000 hectare de păduri Bisericii şi 16.000 hectare Academiei Române
Romsilva a retrocedat până la 1 decembrie 2014 peste 3,17 milioane de hectare de păduri, printre care 1,3 milioane hectare către persoane fizice, 958.000 ha către unităţi administrativ teritoriale, 13.888 ha către unităţi de învăţământ, 117.000 ha către unităţi de cult şi 16.000 ha Academiei Române.
Urmărește
381 afișări
"Dezastrul pădurilor României, «descoperit» de Curtea de Conturi, a fost documentat pe baza informaţiilor furnizate de către RNP - Romsilva, cu ocazia acţiunii de control desfăşurată în anul 2012", a declarat directorul Romsilva, AdAdam Crăciunescuîntr-o conferinţă în care a prezentat bilanţul companiei pe anul 2014.
Potrivit raportului, au mai fost retrocedate începând cu anul 1991 şi 767.466 hectare de păduri către formele asociative de proprietate, 2.000 de hectare către Fundaţia Elias şi 129 de hectare către Statusul Catolic Cluj.
Din totalul suprafeţei fondului forestier validată pentru retrocedare, de 3,34 milioane hectare, au fost puse în posesie 3,17 milioane de hectare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
Astfel, 472.517 hectare mai fac obiectul constituirii dreptului de proprietate, din care validată prin hotărâri ale comisiilor judeţene de fond funciar, necontestate în instanţă şi nepuse în aplicare - 36.884 ha, validată prin hotărâri ale comisiilor judeţene de fond funciar şi contestate în instanţă şi nepuse în aplicare - 64.625 ha, restituită prin sentinţe judecătoreşti şi nepuse în aplicare - 130.645 ha, şi aflată pe rolul instanţelor de judecată - 240.363 ha.
Cazurile soluţionate prin hotărâri judecătoreşti definitive, urmare cărora terenrile forestiere solicitate au rămas în proprietatea publică a statului, au însumat 269.656 de hectare, dintre care Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) în jud. Suceava - 166.814 hectare.
Cazurile a căror soluţionare este în curs prin acţiuni în justiţie, aflate în diverse faze procesuale, se referă la 201.673 de hectare. În plus, altte 15.006 hectare reprezintă cazuri în care a fost reconstituit dreptul de proprietate cu încălcarea legislaţiei în materie de fond funciar şi care pot fi readuse în proprietatea publică a statului.
Referitor la forme asociative de proprietate, în care statul a fost coproprietar, terenurile forestiere deţinute de formele asociative, de felul celor menţionate mai sus, au fost retrocedate unor entităţi înfiinţate după anul 2000, fără ca Statul Român să fie cooptat ca membru cu drepturi depline.
"În fundamentarea necesităţii de a se realiza «restitutio in integrum» s-a acreditat ideea falsă că statul deţinea în 1948 circa 1,8 milioane hectare pădure. În realitate, în 1949 (şi nu în 1948) statul deţinea pe lângă aceste suprafeţe încă circa un milion hectare (suprafaţă estimată) ce provine din (printre altele) din pădurile care au aparţinut Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, Eforiei Spitalelor Civile, Eforiei Spitalului Sf.Spiridon, Casei Şcoalelor etc., desfiinţate prin acte normative anterioare momentului deposedării foştilor proprietari, din păduri ce au aparţinut unor societăţi comerciale (societăţi anonime, bănci, etc) ce nu fac obiectul retrocedării, în conformitate cu prevederile legislaţiei speciale în materie, păduri pierdute în favoarea statului prin sentinţe definitive (de exemplu ipoteci), păduri naţionalizate, cu plata de despăgubiri, prin aplicarea reformei agrare din 1921sau prin alte reglementări legale şi din bunurile confiscate criminalilor de război, condamnaţi definitiv de instanţe de judecată", potrivit unui raport al Romsilva.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe