Romsilva publică o filmare cu un cerb care îşi etalează puterea în perioada boncănitului

  • Romsilva a publicat, luni, o filmare cu un cerb îşi etalează puterea în perioada boncănitului într-o pădure din Parcul Naţional Munţii Rodnei.
  • În timpul boncănitului, cerbii se luptă pentru supremaţia asupra cârdurilor de ciute, folosindu-şi coarnele dezvoltate din primăvară până în toamnă.
Urmărește
4751 afișări
Imaginea articolului Romsilva publică o filmare cu un cerb care îşi etalează puterea în perioada boncănitului

Romsilva publică o filmare cu un cerb care îşi etalează puterea în perioada boncănitului

„Un cerb îşi etalează puterea în perioada boncănitului într-o pădure din Parcul Naţional Munţii Rodnei, momentul fiind filmat cu ajutorul unei camere de monitorizare a faunei. Perioada de împerechere a cerbilor, numită boncănitul cerbilor, are loc în a doua parte a lunii septembrie, până în luna octombrie, în funcţie de climă şi altitudine. Masculii sunt foarte activi şi agitaţi în timpul boncănitului, iar scurmatul în bălţi, cum face cerbul din această filmare, face parte din comportamentul lor de marcare a teritoriului şi de atragere a femelelor. Cu mişcări energice, scurmă în noroiul adunat la marginea bălţilor, lăsând urme adânci, în timp ce îşi înmoaie copitele şi coarnele în apă. Sunetele provocate de mişcările lor repezite şi mirosul puternic al bălţii devin semnale clare pentru ceilalţi masculi din apropiere, anunţând că teritoriul este revendicat”, transmite Romsilva.

Potrivit sursei citate, în timpul boncănitului, cerbii luptă pentru supremaţia asupra cârdurilor de ciute, folosindu-şi coarnele dezvoltate din primăvară până în toamnă.

„Cerbii îşi anunţă prezenţa în timpul boncănitului prin mugete puternice prin care încearcă să-şi intimideze adversarii, intensitatea mugetelor fiind şi un indiciu al poziţiei masculului în ierarhie. Parcul National Muntii Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, este al doilea parc naţional din ţară ca suprafaţă, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a ţării, în judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. Parcul National Muntii Rodnei cuprinde o parte a Munţilor Rodnei şi are o faună bogată, între care se regăsesc capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistreţul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoşul de mesteacăn, cocoşul de munte sau acvila de munte”, potrivit postării Romsilva.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici