Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov, Ciprian Aldea, epava a fost împărţită în două colete pentru a fi ridicată cu ajutorul unui elicopter, primul colet, de dimensiuni mai mici, fiind ridicat în cursul zilei de sâmbătă.
„A fost ridicat doar coletul mai mic cu ajutorul unui elicopter. S-a încercat şi ridicarea celuilalt colet, care este mai mare, dar din cauza curenţilor de aer şi a greutăţii coletului nu s-a reuşit. Coletul o să fie împărţit în două colete mai mici pentru a putea fi ridicate mai uşor. Aşteptăm să fim anunţaţi când se vor ridica, probabil în zilele următoare“, a spus reprezentantul IJJ Braşov.
Planorul pilotat de Mircea Crăciun a decolat în 6 august de pe aerodromul Aeroclubului Ghimbav, fiind remorcat în Masivul Postăvarul, de unde a fost lansat în vederea efectuării unui zbor de agrement, fără a reveni ulterior la sol.
Epava aparatului de zbor dispărut a fost găsită în 21 noiembrie, în zona Muchia Cheii, din Masivul Postăvarul, de nişte turişti care a anunţat la 112 că a văzut bucăţi dintr-un planor.
În interiorul epavei, a fost găsit cadavrul în stare avansată de descompunere al pilotului Mircea Crăciun.
La sfârşitul lunii noiembrie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov a anunţat că, potrivit raportului întocmit de către medicii legişti, pilotul Mircea Crăciun a murit în urma accidentului aviatic, din cauza multiplelor fracturi la cap, bazin şi picioare.
În urma concluziilor preliminare privind decesul pilotului Mircea Crăciun, raportul autopsiei arată că moartea acestuia „a fost violentă şi s-a datorat unui politraumatism prin accident aviatic“.
Familia planoristului a decis ca trupul acestuia să fie incinerat.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţa că Masivul Postăvarul a fost inclus de mai multe ori, în cursul verii, în arealul de căutare, într-o zonă care a depăşit o mie de hectare, însă aparatul de zbor nu a putut fi identificat atunci din cauza desimii pădurii. Zona respectivă a fost verificată atât cu forţe la sol, inclusiv cu alpinişti, în zonele abrupte, cât şi cu elicoptere şi drone.