Roşia Montană Gold Corporation ar putea avea nevoie de un nou aviz dat prin hotărâre de Guvern pentru devierea râului Corna

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ar putea fi obligată să obţină, pe lângă acordul de mediu, un alt aviz ce se acordă doar prin hotărâre de Guvern, pentru devierea râului Corna, etapă obligatorie pentru realizarea proiectului minier în forma în care el a fost propus.

Urmărește
436 afișări
Imaginea articolului Roşia Montană Gold Corporation ar putea avea nevoie de un nou aviz dat prin hotărâre de Guvern pentru devierea râului Corna

RMGC ar putea avea nevoie de un nou aviz dat prin hotărâre de Guvern (Imagine: Daniel Mihaile/Arhiva Mediafax Foto)

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că această problemă a apărut din cauză că Directiva Europeană pentru Ape nu a fost transpusă foarte clar în legislaţia românească.

"Problema este că legislaţia în prezent nu clarifică precis după dimensiune devierii unui râu dacă aceasta se autorizează la nivel local sau la nivel central. Parlamentul urmează să detalieze, din punct de vedere tehnic, ce înseamnă o deviere ce poate fi aprobată la nivel loc şi ce înseamnă una de mai mari dimensiuni ce trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern", a spus ministrul Laszlo Borbely.

Acesta a precizat că a făcut demersuri pe lângă parlamentarii din comisiile de specialitate să urgenteze transpunerea şi clarificarea prevederilor Directivei Europene, astfel încât să fie clar dacă, pentru devierea râului Corna, Roşia Montană Gold Corporation are nevoie de o hotărâre de Guvern sau îi este suficient avizul obţinut în prezent de la Consiliul Judeţean.

"După ce Parlamentul va clarifica aceste lucruri, Comisia de analiză tehnică din Ministerul Mediului va realiza în ce situaţie se află investitorul şi va stabili dacă, potrivit prevederilor legii, investitorul are sau nu are nevoie de acest nou aviz, de această hotărâre de Guvern", a declarat Laszlo Borbely.

Oficialul guvernamental a făcut aceste declaraţii jurnaliştilor care au dorit să discute cu ministrul după ce mai multe ONG-uri au pichetat, la prânz, sediul Ministerului Mediului cerând demisia secretarului de stat Marin Anton, cel care este preşedintele Comisiei de analiză tehnică pentru proiectul Roşia Montană.

ONG-urile au denunţat mai multe declaraţii făcute de Marin Anton luna trecută, într-o emisiune la postul public de televiziune, pe tema proiectului minier de la Roşia Montană, societatea civilă apreciind că Marin Anton, cel de care depinde autorizarea investiţiei, are o poziţie clară de sprijinire a RMGC.

În replică, ministrul Mediului a declarat că nu a văzut emisiunea şi s-a arătat surprins de faptul că protestatarii au refuzat să dialogheze cu el.

"Sunt sute de emisiuni la televizor. Poziţia finală a ministerului aici este (în biroul ministrului Laszlo Borbely, n.r.). Eu sunt ministrul şi ei ştiu acest lucru, aşa că puteau să clarifice cu mine ceea ce li s-a părut, să zicem, ciudat la acea emisiune", a spus ministrul Mediului.

Întrebat despre documentul lăsat de protestatari la registratura Ministerului Mediului, prin care ONG-urile cereau oficial demisia lui Marin Anton, Laszlo Borbely a răspuns: "Eh... Bine. Astea sunt...".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici