- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.06.2012, 16:45)
- Livia Ispas - Mediafax , Roxana Alexe - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rovana Plumb: Dacă Lacul Văcăreşti devine arie protejată, proprietarii de terenuri vor fi compensaţi
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marţi, că dacă Lacul Văcăreşti va fi declarat arie protejată, proprietarii de terenuri vor fi compensaţi pentru acele măsuri care duc la conservarea biodiversităţii, dreptul de proprietate urmând a fi respectat, nepunându-se însă problema exproprierii.
Urmărește
711 afișări
Rovana Plumb (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Ministerul Mediului va întreprinde toate măsurile legale şi toate procedurile conform dispoziţiilor legale şi a normelor Uniunii Europene pentru instituirea ariei protejate naturale(...). Asta înseamnă că următorii paşi vor fi susţinuţi prin studiul ştiinţific din partea ONG-urilor, a mediului stiinţific şi academic, care să constituie baza pentru hotărârea de Guvern ce va fi adoptată în următoarele luni şi care, conform legii, va institui aria protejată", a spus Rovana Plumb.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Ministrul Mediului a precizat că hotărârea de Guvern va fi aprobată numai după ce va exista o clarificare juridică în ceea ce priveşte proprietarii care au terenuri în această zonă şi o hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 4.
"Toţi paşii pe care Ministerul Mediului îi va face vor respecta cu stricteţe dreptul de proprietate, respectul faţă de cetăţeni şi normele legale în vigoare. Desigur că toţi proprietarii din aceast zonă vor fi invitaţi la Ministerul Mediului pentru a discuta şi verifica situaţia juridică a fiecăruia dintre ei. Conform legii în vigoare, în momentul în care se instituie arie naturală protejată, proprietarii de terenuri vor fi compensaţi pentru acele măsuri care conduc la conservarea biodiversităţii în zona respectivă, în baza unor planuri de management. Nu se pune problema exproprierii, nu se pune problema să nu respectăm dreptul de proprietate al tuturor celor care deţin terenurile din această zonă", a explicat Rovana Plumb.
Ministrul Mediului a subliniat că instituirea unei arii protejate se face indiferent de destinaţia terenului şi tipul proprietarului, persoană fizică sau juridică, conform legislaţiei în vigoare.
"Important este că toţi proprietarii din această zonă trebuie să ştie că nu vor fi expropriaţi (...) Legea care prevede instituirea regimului pentru arii protejate nu prevede exproprierea. Ei pot rămâne proprietari ai acestor terenuri, dar trebuie să conlucreze cu autorităţile de mediu din domeniu pentru a putea fi conservată biodiversitatea din această zonă, a mai spus Rovana Plumb.
Întrebată dacă au fost estimate costuri ale proiectului, ministrul a arătat că primele sume vor fi comunicate după finalizarea studiului de evaluare, însă a subliniat că au fost identificate surse de finanţare din fonduri europene şi prin alocări bugetare de la Administraţia pentru Mediu.
"Ariile protejate rareori se declară fără conflicte, fără lupte. Eram pregătit pentru acest lucru, ştiam", a declarat Cristian Lascu, redactor-şef al revistei National Geographic Romania.
Acuzat de câţiva dintre proprietarii prezenţi în zona Lacului Văcăreşti în timpul vizitei ministrului Rovana Plumb că fotografiile apărute în revistă au fost trucate, Cristian Lascu a afirmat că acestea sunt "sunt la sută făcute aici", dând asigurări că dacă cineva se îndoieşte, este dispus să se întâlnească în instanţă cu probe.
Ministrul Rovana Plumb a anunţat, marţi, cu ocazia Zile Mediului, că zona Lacului Văcăreşti va fi declarată arie protejată, rezervaţie naturală.
"Vreau să vă spun că, împreună cu ONG-urile din domeniul mediului, dar şi cu sprijinul autorităţilor locale, Primăria Sectorului 4 şi Primăria Capitalei, dar şi cu sprijinul Guvernului, susţinem ca această zonă să fie declarată zonă de arie protejată, ca o rezervaţie naturală, pentru că avem nevoie în mediul urban de rezervaţii naturale, de zone de agrement", a spus Rovana Plumb.
Ministrul a precizat că vor fi respectaţi toţi paşii legali de la finalizarea studiului ştiinţific până la supunerea spre aprobare în Consiliul Local al Sectorului 4, continuând cu propunerea de Hotărâre de Guvern, care va fi supusă dezbaterii şi aprobării.
Ambasadorul Argentinei în România, Claudio Perez Paladino, a prezenta cu această ocazie proiectul unei zone similare din Buenios Aires.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 18 mai, că intenţiona să amenajeze un lac în zona despre care se spune că ar fi Delta Capitalei, însă terenul aparţine Ministerului Mediului, iar în privinţa ecosistemului de acolo nu se pot pronunţa decât specialiştii.
Zona despre care se spune că ar fi Delta Capitalei, cunoscută ca Lacul Văcăreşti, ocupă aproximativ 180 de hectare în sectorul 4.
Potrivit unui reportaj ProTV publicat pe Stirileprotv.ro, în zonă au fost observate aproximativ 90 de specii de păsări, multe dintre ele protejate în Europa.
În reportaj se preciza că întreaga zonă este în litigiu între Ministerul Mediului şi o firmă privată care, în ianuarie 2003, a primit în concesiune terenul pentru 49 de ani, ca să ridice o bază sportivă. Câteva asociaţii militează ca acest loc să devină rezervaţie naturală.
Conform legii, propunerile pentru instituirea regimului de arie naturală protejată pot fi făcute de orice persoană fizică sau juridică.
Fostul comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, declara, în mai 2011, că Lacul Văcăreşti nu va putea fi folosit pentru dezvoltări imobiliare, iar lucrările de amenajare a acestuia ar trebui să fie finalizate, întrucât lacul poate avea efecte benefice majore pentru mediu.
"Lacul nu mai poate fi folosit pentru construcţii. Fundul lacului este o mlaştină", a afirmat şeful de atunci al Gărzii Naţionale de Mediu.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:09
Hipopotam pigmeu „incredibil de rar” născut la grădina zoologică din Edinburgh
-
astăzi, 17:06
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Serviciile secrete britanice: Regiunea Doneţk rămâne o prioritate pentru forţele ruse