- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.11.2013, 20:00)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rovana Plumb urmează să suspende importurile de deşeuri municipale pentru şase luni
Ministrul Mediului Rovana Plumb a declarat, miercuri, că va emite un ordin de ministru pentru suspendarea pentru o perioadă de şase luni a importului de deşeuri municipale, după ce, în controalele la depozitele de deşuri periculoase, a constatat mai multe nereguli.
Urmărește
362 afișări
Rovana Plumb urmează să suspende importurile de deşeuri municipale pentru şase luni (Imagine: Mediafax Foto)
Plumb a spus că a fost elaborat un proiect de HG privind transferul deşeurilor periculoase şi că în baza acesteia " se va emite ordinul de suspendare pentru o perioadă de şase luni a importului de deşeuri municipale", fiind "o chestiune de zile".
"Nu va avea niciun fel de impact economic, va avea doar impact de mediu, pentru că s-a discutat cu toţi operatorii din industria care beneficiază de acest tip de deşeuri municipale şi, având în vedere că în România există acest tip de deşeuri, nu va exista un impact economic", a răspuns Rovana Plumb, întrebată dacă a fost apreciat impactul economic al acestei măsuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Ministrul a mai explicat că această măsură va fi luată pentru ca "tot ce înseamnă deşeuri în Românie" să fie gestionat integrat şi pentru a se stabili criteriile după care să se desfăşoare transferul de deşeuri.
Ministrul a spus că prin proiectul de hotărâre menţionat se va stabili care sunt modurile de depozitare a deşeurilor periculoase, cât de departe trebuie să fie un astfel de depozit faţă de comunităţile locale, precum şi garanţia financiară solicitată fiecărui operator economic din domeniul gestionării deşeurilor periculoase.
"Am întâlnit multe situaţii în care se importă aceste deşeuri sau se transferă şi se aruncă undeva pe câmp şi statul este obligat să cheltuie bani să le strângă şi să le ducă într-un loc de depozitare, ori acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Conform Regulamentului Uniunii Europene, stabilim clar acum care este garanţia financiară pe care trebuie să o acopere un operator economic", a spus Plumb, menţionând că această garanţie va fi stabilită printr-un ordin comun al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Mediului.
Rovana Plumb a mai spus că vor creşte sancţiunile pentru nereguli în ceea ce priveşte transferurile de deşeuri, acestea urmând să aibă cuantumuri între 30.000 şi 100.000 de lei.
"Când avem de-a face cu transferuri ilegale, situaţie pe care au întâlnit-o comisarii Gărzii de Mediu, vorbim de infracţiune pe Codul penal care se pedepseşte şi în momentul de faţă cu închisoare de la 3 luni la 6 ani sau cu amendă penală", a mai spus ministrul.
Garda Naţională de Mediu (GNM) a efectuat 320 de controale la operatori economici din toată ţara care desfăşoară activităţi de stocare temporară, depozitare finală sau valorificare a deşeurilor periculoase, aplicând 34 de amenzi în valoare de 923.000, 11 avertismente şi dispunând suspendarea activităţii unei societăţi până la obţinerea acordului de mediu.
Introducerea de deşeuri pe teritoriul României (transfer, dacă deşeurile provin din alte state membre UE, şi respectiv import) este permisă, pe bază de notificare, doar în scopul valorificării (utilizării drept combustibil, reciclării etc.).
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) primeşte în prezent notificări de la autorităţile similare din celelate state privind cantităţile de deşeuri ce urmează a fi importate în România. Astfel, anul trecut a fost aprobată pentru import o cantitate de aproximativ 2 milioane de tone de deşeuri, fiind aduse în ţară între 200.000 şi 400.000 de tone, întrucât din cantitatea aprobată se importă efectiv în general 10 - 20 la sută, potrivit datelor ANPM.
Proiectul de HG, lansat marţi în dezbatere publică, se referă la stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri.
"În termen de 90 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri se aprobă, prin ordin comun al ministrului mediului şi schimbărilor climatice şi ministrul finanţelor publice, procedura de calcul, forma şi conţinutul garanţiei financiare, conform art 6 din Regulament", se arată în proiectul de act normativ.
Cuantumul amenzilor care se aplică pentru diferite încălcări ale actului normativ variază între 10.000 şi 50.000 de lei, potrivit proiectului.
În prezent, se aplică amenzi între 3.000 şi 30.000 de lei pentru încălcarea HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României, care va fi abrogată odată cu adoptarea prezentului proiect de act normativ.
Proiectul lansat în dezbatere publică mai stabileşte că Ministerul Mediului îndeplineşte atribuţii de autoritate competentă pentru pentru coordonarea şi punerea în aplicare a Regulamentului, iar Garda Naţională de Mediu este responsabilă cu supravegherea şi controlul transferului de deşeuri.
În prezent, conform HG nr. 88/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului 1013/2006 privind transferul de deşeuri, Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului sunt autorităţile competente pentru aplicarea Regulamentului.
Totodată, potrivit HG nr. 88/2007 , care urmează a fi de asemenea abrogată, responsabilitatea privind controlul şi supravegherea transferului de deşeuri revine următoarelor autorităţi potrivit competenţelor: Autoritatea Naţională a Vamilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Garda Naţională de Mediu, Direcţia de reciclare a materialelor din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerul Sănataţii, prin autorităţile de Sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti, şi Ministerul de Interne, prin unităţile subordonate.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe