Prima pagină » Social » MJ: Protocolul dintre CSM şi UNBR, important pentru combaterea practicii nelegale a avocaturii

MJ: Protocolul dintre CSM şi UNBR, important pentru combaterea practicii nelegale a avocaturii

Protocolul de colaborare încheiat, în urmă cu o zi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) poate constitui un nou punct de plecare în colaborarea instituţională, mai ales în combaterea practicii nelegale a profesiei de avocat, potrivit MJ.
20 mai 2011, 11:55, Social

„Ministerul Justiţiei salută semnarea Protocolului de colaborare pentru îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie, încheiat de Consiliul Superior al Magistraturii şi Uniunea Naţională a Barourilor din România. Sperăm ca Protocolul de colaborare dintre CSM şi UNBR să fie o garanţie a îmbunătăţirii relaţiilor dintre profesia de magistrat şi cea de avocat, a creşterii calităţii actului de justiţie, în interesul comun al justiţiabililor”, precizează Ministerul Justiţiei într-un comunicat transmis vineri.

Potrivit ministerului, practica nelegală a profesiei de avocat reprezintă o problemă extrem de serioasă care afectează actul de justiţie.

„Ce valoare juridică poate avea o hotărâre judecătorească pronunţată într-o cauză penală în care apărarea este obligatorie şi această apărare a fost efectuată de un pretins avocat? Protocolul semnat poate constitui un nou punct de plecare în cooperarea instituţională dintre CSM şi UNBR, de data aceasta mai eficient în combaterea practicii nelegale a profesiei de avocat”, se arată în comunicat.

Consiliul Superior al Magistraturii şi Uniunea Naţională a Barourilor din România au semnat, joi, un protocol de colaborare, prin care şi-au asumat obiective comune şi principii de integritate şi etică proprii celor două profesii.

Cele două părţi, constatând preocuparea comună pentru: îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie, creşterea încrederii opiniei publice în sistemul judiciar prin aplicarea unor metode şi mijloace la nivel sistematic, eficientizarea activităţii instanţelor de judecată şi parchetelor, precum şi preocuparea pentru a uni eforturile CSM şi UNBR în vederea implementării noilor coduri prin pregătiri profesionale comune ale magistraţilor şi avocaţilor, şi-au asumat Protocolul ca bază a cooperării inter-instituţionale viitoare, dar şi ca dovadă a colaborării necesare între profesiile juridice prin asumarea unor obiective comune şi a unor principii de integritate şi etică proprii celor două profesii.

Documentul a fost semnat, din partea Consiliului Superior al Magistraturii, de Horaţius Dumbravă, preşedintele Consiliului, şi, din partea Uniunii Naţionale a Barourilor din România, de domnul avocat dr. Gheorghe Florea, Preşedintele Uniunii.

La ceremonia semnării Protocolului au participat membri aleşi ai CSM şi judecătoarea Lidia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, membru de drept al CSM, iar din partea UNBR: Petre Mircea Stănculescu, vicepreşedintele UNBR, Ana Diculescu Şova, Costea Corin Dănescu, Mihai Tănăsescu, consilieri UNBR, şi Ioan Ilie Iordăchescu, consilier UNBR şi decan al Baroului Bucureşti.