Rugăciuni pentru morţi şi reproşuri pentru vii, la comemorarea victimelor Revoluţiei din 1989

Ceremoniile pentru comemorarea victimelor Revoluţiei din 1989, de luni dimineaţă, au îmbinat slujbele religioase pentru cei ucişi, depunerea de coroane în memoria acestora cu reproşurile şi insultele pentru liderii politici de azi, îndeosebi pentru vinovatul preferat al revoluţionarilor, Ion Iliescu.

Urmărește
559 afișări
Imaginea articolului Rugăciuni pentru morţi şi reproşuri pentru vii, la comemorarea victimelor Revoluţiei din 1989

Rugăciuni pentru morţi şi reproşuri pentru vii, la comemorarea victimelor Revoluţiei din 1989

Foşti revoluţionari, politicieni, autorităţi locale, jurnalişti şi forţe de ordine s-au strâns luni dimineaţă în Piaţa Revoluţiei, pentru a participa la primele ceremonii ale zilei, în memoria revoluţionarilor care şi-au pierdut viaţa în decembrie 1989.

Prezenţa lui Ion Iliescu la ceremonii a stârnit, din nou, nemulţumirea unor foşti revoluţionari, dintre care un bătrân a încercat să-i reproşeze în faţă, fără succes, pierderea vieţei copiilor săi. El a fost rapid îndepărtat de jandarmi şi transportat la Secţia 1 Poliţie.

După incident s-au depus coroane şi jertfe de flori în numele Preşedintelui României, a membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a Prefecturii Bucureşti, a Primăriei Capitalei, precum şi a Partidului Social Democrat (PSD), din partea căruia au păşit în faţa monumentului eroilor Revoluţiei preşedintele PSD Mircea Geoană, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu şi Ion Iliescu.

Alaiul s-a oprit, apoi, la sediul Radiodifuziunii Române, unde au venit şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, precum şi fostul premier Petre Roman. Aici nu a avut nimeni nimic să-i reproşeze lui Iliescu, nici celorlalţi prezenţi.

La fel ca în Piaţa Revoluţiei, s-a oficiat o slujbă religioasă, au fost depuse coroane de flori şi a răsunat în difuzoarele din curtea Radiodifuziunii înregistrarea din 22 decembrie 1989, când un grup de revoluţionari a ocupat sediul şi a vorbit ascultătorilor despre libertate şi recâştigarea acesteia.

A urmat lansarea unei cărţi scrise de jurnalista Puşa Roth, "Timpul care a învins teama", unde Iliescu a vorbit despre faptul că "unii încearcă să transfere răspunderea pentru revoluţie asupra celor veniţi la putere".

La sediul TVR s-a declanşat bomba cu ceas.

"Cine e de vină pentru moartea atâtor oameni la revoluţie?", i-a strigat un bărbat lui Ion Iliescu, înaintea depunerii de coroane la troiţa eroilor paraşutişti. "Dumnezeu să-i pedepsească pe vinovaţii pentru uciderile din decembrie '89!", a strigat alt revoluţionar, ţinând în mână volumul "Timpul care a învins teama".

Un singur revoluţionar şi-a amintit de scopul comemorărilor de luni, cerând ca persoanele prezente la troiţă să spună o rugăciune pentru victimele Revoluţiei, în contextul în care nu erau de faţă preoţi care să oficieze o slujbă religioasă.

"De ce ne-am adunat aici? Nu ca să ne rugăm pentru ei, pentru morţi?", a spus bătrânul.

La finalul ceremoniilor din faţa troiţei, un grup de revoluţionari au făcut o poză de grup cu foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Aceiaşi revoluţionari şi-au pierdut cumpătul, câteva minute mai târziu, în Studio 4 al Televiziunii Române, locul de unde Ion Caramitru şi Mircea Dinescu au intrat în direct, în 22 decembrie 1989 şi au anunţat România că revoluţionarii cu ocupat sediul TVR.

Scopul adunării în studiou era, iniţial, ca Ion Iliescu şi revoluţionarii care au fost la sediul TVR în ziua de 22 decembrie să le povestească celor prezenţi cum au ocupat Televiziunea Română. Totul a degenerat în momentul în care Cazimir Ionescu a început să povestească amintirile sale din ziua respectivă.

"Domnul Ionescu povesteşte din auzite, el nici n-a fost aici! El a plecat pe 22 decembrie, dimineaţa, din Bucureşti şi s-a întors abia pe 26!", i-a strigat un fost revoluţionar, care apoi a părăsit studioul.

În vreme ce Iliescu şi alte personaje ale Revoluţiei vorbeau despre importanţa Radiodifuziunii şi a Televiziunii Române în transmiterea evenimentelor din decembrie '89, despre "veritabila ridicare în masă a muncitorimii industriale", Studioul 4 fierbea, cu foşti revoluţionari comentând pe tonuri mai ridicate sau mai secretoase, pe la colţuri sau strigând reproşuri în faţa lui Iliescu.

Unii din ei erau nemulţumiţi de retrocedarea caselor naţionalizate, alţii de greutatea cu care se obţin certificatele de revoluţionari, cei mai mulţi fiind nemulţumiţi de actualii lideri ai României şi de "involuţia" politică de după 1989.

O parte din revoluţionari au cerut eliberarea fostului general Stănculescu, alţii i-au cerut lui Iliescu să "preia puterea" şi să le arate adversarilor săi politici să poate să "unească toţi revoluţionarii" şi să se "debaraseze de lingăi".

Între timp, au renunţat la a-l provoca la acţiune pe Iliescu şi au început să se certe între ei, să-şi adreseze insulte şi să se împingă pe holurile televiziunii, cu presa după ei, pe motive de merite revoluţionare şi pe certificate "cumpărate" sau nu. Totodată, unul din motivele de dispută a fost, evident, onoarea lui Ion Iliescu şi cât de bun sau rău a fost acesta pentru revoluţia din '89.

"Dacă Iliescu e criminal, atunci suntem toţi criminali!", a strigat un fost revoluţionar.

După ţipete cu repetiţie şi reproşuri, revoluţionarii şi Iliescu s-au retras într-o sală de consiliu, pentru un pahar cu suc şi o îmbucătură de fursec. Şi-au dat mâna cu respect, şi-au amintit că pe ei comuniştii i-au învăţat să scrie şi să se iscălească, s-au bătut prieteneşte pe umăr şi au plecat acasă.

 

Material realizat de Ioana Burtea, ioana.burtea@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici