Proiectul privind terapia cu oxigen hiperbar la Spitalul Clinic „Victor Babeş” a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a declarat, vineri, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).
Marius Savu a precizat că oxigenoterapia hiperbară este un tratament adjuvant care poate fi utilizat în cazul unor afecţiuni infecţioase precum septicemia, scleroza în plăci sau în cazul intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. „O astfel de terapie ajută şi la vindecarea fracturilor în termen mai scurt, a arsurilor termice sau a necrozei osoase”, a explicat medicul Marius Savu.
În camera hiperbară vor putea fi instalate patru paturi sau aproximativ 14 scaune. Proiectul are o valoare de un milion de euro şi va fi implementat în cadrul unui parteneriat public-privat până în toamna acestui an.
Printre efectele oxigenului hiperbar se numără cel de creştere a ratei de difuziune a oxigenului în ţesuturi şi cel anti-edematos. De asemenea, oxigenul hiperbar ajută la regenerarea post-traumatică prin aportul optim de oxigen la nivelul plăgii în curs de vindecare, precum şi la îmbunătăţirea răspunsului imunitar, având efect bactericid. În acest context, oxigenul hiperbar este singura terapie antibacteriană în cazul bacteriilor polirezistente sau cu evoluţie fulminantă.
„Ca urmare a acestor efecte multiple, medicina hiperbară ocupă un loc din ce în ce mai important în sistemul de îngrijire a sănătăţii la nivel mondial”, a mai spus Marius Savu.