Potrivit experţilor, există cel puţin două obiective ale atacurilor cu drone asupra teritoriului rus: să forţeze Kremlinul să protejeze o zonă mai largă a liniei frontului, diluându-şi astfel apărarea, şi să îi facă pe cetăţenii ruşi să înţeleagă că preşedintele lor, Vladimir Putin, i-a târât într-un adevărat război.
Factorul psihologic, cu dronele explodând deasupra Moscovei, i-a pus în gardă pe locuitorii capitalei. Ceva se schimbă, admite chiar agenţia de presă Tass, care scrie, citând o sursă din „complexul militar-industrial”.
Tass susţine că moscoviţii, mai ales cei bogaţi, au început să cumpere arme antidrone, speriaţi de atacuri. „Din 30 mai, s-a înregistrat o creştere a vânzărilor de sisteme anti-drone. Majoritatea a cumpărat arme”, a spus sursa.
Armele nu sunt deloc ieftine, dar dorinţa oamenilor de a doborî dronele ameninţătoare este mare. Puştile antidrone costă 15.000 USD şi mai mult bucata. Elita Moscovei este cea care face achiziţii de acest gen, o elită care poate se teme că locuinţele ar putea fi ţinta unor noi atacuri.
Un producător de sisteme anti-drone, Detector Systems, a confirmat pentru Tass: „Cererea de arme anti-drone a crescut cu adevărat. Sunt cele mai căutate”.