S-a aprobat participarea Armatei Române la misiunea de asistenţă de securitate şi instruire NATO-NSATU şi înfiinţarea unui centru de instruire maritimă pentru militarii ucraineni, în România

Ca urmare a summitului NATO de la Washington, din iulie 2024, s-a decis crearea unei comenzi pentru planificarea, coordonarea şi furnizarea de asistenţă de securitate pentru Ucraina, la care vor participa şi membri ai Armatei Române, se arată în Monitorul Oficial.

Urmărește
911 afișări
Imaginea articolului S-a aprobat participarea Armatei Române la misiunea de asistenţă de securitate şi instruire NATO-NSATU şi înfiinţarea unui centru de instruire maritimă pentru militarii ucraineni, în România

Pe 1 octombrie, a fost publicată, în Monitorul Oficial, hotărârea Parlamentului pentru participarea militarilor români la această misiune de asistenţă de securitate şi instruire NATO-NSATU. Misiunea va avea sediul central în Germania şi vor fi create şi alte puncte logistice pe flancul estic al Alianţei.   Va începe în anul 2024, prin punerea la dispoziţie a infrastructurii şi echipamentelor necesare pentru găzduirea şi operarea facilităţii Logistic Enabling Node – Romania, în cadrul Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii şi a unui efectiv de până la 100 de militari.

Potrivit NATO, misiunea se va concentra pe trei aspecte, mai precis supravegherea instruirii forţelor armate ucrainene la unităţile de antrenament din ţările aliate,  oferirea de sprijin pentru dezvoltarea pe termen lung a forţelor armate ucrainene şi sprijinirea Ucrainei prin planificarea şi coordonarea donaţiilor cu partenerii şi aliaţii ţării, transferul de asistenţă de securitate şi repararea echipamentelor militare.

În comunicatul publicat după acest summit, NATO transmitea că această misiune nu este o dovadă a implicării directe a statelor aliate în acest conflict, ci a susţinerii Ucrainei pentru apărarea ţării.

De asemenea, în urmă cu două zile, în Monitorul Oficial a fost publicată şi hotărârea pentru aprobarea înfiinţării pe teritoriul naţional a unei facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea militarilor ucraineni. Marea Britanie alături de Norvegia şi-au asumat rolul de naţiuni coordonatoare ale Coaliţiei pentru capabilităţi maritime în sprijinul forţelor navale ucrainene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici