S-a lansat Ghidul siguranţei în mediul online. Gorghiu: Navigarea pe internet poate fi periculoasă

Online-ul e un mediu vag reglementat, iar navigarea pe internet poate deveni periculoasă, a declarat ministrul Justiţiei Alina Gorghiu, miercuri, la lansarea Ghidul siguranţei în mediul online - Salvaţi Copiii.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului S-a lansat Ghidul siguranţei în mediul online. Gorghiu: Navigarea pe internet poate fi periculoasă

Sursa foto: Facebook/Alina Gorghiu

Alina Gorghiu susţine că Ghidul siguranţei în mediul online, lansat miercuri, vine cu răspunsuri şi soluţii la probleme care nu existau acum câţiva ani.

„Copiii, tinerii sunt maeştri în a adopta cele mai noi modalităţi de utilizare a tehnologiei. Folosesc tablete, telefoane mobile, laptopuri şi gestionează toate aceste device-uri încă de la cele mai fragede vârste. Spun asta pentru că am şi eu doi băieţi acasă şi îi văd cum <jonglează> internetul, deşi au 5 şi 7 ani. Nu e niciun secret, însă, că de cele mai multe ori noi, adulţii, rămânem în urmă. Poate şi pentru că suntem mult mai atenţi la vulnerabilităţi, la riscurile care pot apărea atunci când folosim mediul online”, a declarat ministrul.

Oficialul a dat exemplul unui tânăr de 15 ani, cercetat pentru transmiterea mai multor ameninţări cu bombă, în urmă cu câteva luni, împotriva unor instituţii ale statului, prin emailuri false. Gorghiu arată că incidentele s-a terminat cu cercetări DIICOT sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare în scop terorist: „Dacă el ar fi ştiut consecinţele <glumei> lui, poate deznodământul poveştii era altul”.

„Online-ul e un mediu vag reglementat, iar <navigarea> pe internet poate deveni periculoasă. Şi pentru un copil este mult mai dificil să facă diferenţa între o pagină de internet care îi oferă informaţii educaţionale, benefice şi o pagină care îi solicită date de contact, îi accesează locaţia, afişează conţinut neadecvat sau informaţii neverificate. Astfel, generaţiile tinere sunt mult mai expuse la fake news, manipulare prin publicitate, campanii de marketing agresive. Vă mai amintiţi perioada de pandemie? A fost perioada în care statul român a închis prin ANCOM câteva site-uri, pentru că dezinformau cras legat de Covid şi efectele vaccinării. Îţi creştea coadă de doi metri dacă te vaccinai, începeai să latri dacă cumva apelai la expertiza medicală etc”, a mai spus Alina Gorghiu.

Ea spune că, în această perioadă, copiii şi tinerii se confruntă în mediul online în online cu fenomene precum „Hate speech” sau Cyberbullying.

„Chiar luni am avut o întâlnire cu vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova. Una dintre temele de discuţie-cheie a fost combaterea infracţiunilor din mediul online, precum pornografia infantilă şi hate speech-ul. Dar nu trebuie să lăsăm mediul online să ne inspire frică. El trebuie folosit pentru binele oamenilor, nu împotriva lor. Vă propun să facem un pact, nu doar instituţional, ci şi politic pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor din mediul online, ale căror victime sunt tinerii”, a adăugat Alina Gorghiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici