Să fii femeie-preot este o raritate în România. Adriana Florea a învins stereotipurile, dar oamenii încă sunt „puţin uimiţi”

Urmărește
7443 afișări
Imaginea articolului Să fii femeie-preot este o raritate în România. Adriana Florea a învins stereotipurile, dar oamenii încă sunt „puţin uimiţi”

FOTO: Aleph News

În Biserica Neagră din Braşov, unul din locurile pe care probabil le-ai vizitat sau dacă nu, ar trebui, slujbele sunt oficiate şi de o femeie. 
 
Adriana Florea a învins toate prejudecăţile şi obstacolele - inclusiv faptul că în limba română nu există un cuvânt pentru femeile-preot. A fost hirotonisită acum şase ani, o raritate pentru lumea religioasă din România. 
 
Adriana Florea a crescut într-o familie ortodoxă. A mers la şcoala germană din Mediaş, iar la 18 ani, a intrat în Biserica Evanghelică. A făcut Teologia la Sibiu, iar doi ani a studiat la Roma şi Munchen.
 
„Uneori, oamenii sunt puţin uimiţi să vadă, mai ales când nu cunosc, că există această posibilitate. Mai ales la căsătoriile mixte, partea neevanghelică din familie nu cunoaşte existenţa femeilor preot şi atunci sunt surpinşi la început”, spune ea.
 
Poate la fel de surprinzător e că în limba română nu există echivalentul feminin al cuvântului preot.
 
„Fiind femeie, doresc să mi se adreseze cu preoteasă, adică doamna preoteasă, doar că eu la început încercam să îi corectez pe oameni că nu vreau să existe confuzia că aş fi soţia preotului şi nu preot eu însămi şi prefer să mi se spună preot.”
 
Întrebată dacă s-a simţit vreodată discriminată, Adriana Florea răspunde: „Uneori da. În anumite cercuri ecumenice, deşi poate acolo ne aşteptam să existe toleranţă, am regăsit reticienţa de a fi tratată de anumiţi preoţi la acelaşi nivel ca şi ei.”
 
De înţeles, deci, şi reticenţa unora dintre credincioşi.
 
Ştefana Lapsanschi, turistă: „Sunt de religie ortodoxă, chiar nu am văzut niciodată şi e prima dată când aud. Dar nu ştiu cum s-ar potrivi în contextul Noului Testament, Vechiului Testament. În istorie nu s-a pus problema ca o femeie să facă aşa ceva.”
 
Ştefan Bota, turist: „Toţi luptăm pentru drepturi egale şi femeile, ştim că se luptă pentru chestia asta. E frumos din partea societăţii să ne vedem toţi ca şi persoane şi nu ca sexe opuse.” 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici