- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SAAB îşi anulează prezenţa la BSDA din cauza deciziei CSAT privind F-16
Grupul suedez Saab îşi anulează participarea cu avioane multirol Gripen la expoziţia Black Sea Defence & Aerospace (BSDA) de luna aceasta şi îşi amână planurile de a sponsoriza participarea unor forţe aeriene din NATO cu astfel de avioane la spectacolele aeriene din România, decizia fiind luată după ce compania a luat notă de "recomandarea CSAT către Parlament de a se achiziţiona 24 de avioane F-16 vechi".
SAAB îşi anulează prezenţa la BSDA din cauza deciziei CSAT privind F-16
"Grupul suedez Saab îşi anulează participarea cu avioane multirol Gripen la expoziţia Black Sea Defence & Aerospace (BSDA) de luna aceasta, după ce a luat notă de recomandarea făcută de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) către Parlament, de a se achiziţiona 24 de avioane F-16 vechi. Grupul Saab a fost surprins de recomandarea CSAT către Parlament de a dezbate şi adopta o decizie bazată numai pe o singură ofertă (cea de avioane F-16 vechi) «din cauza lipsei resurselor financiare necesare achiziţionării de avioane de luptă noi». Compania suedeză speră că România va lua totuşi în considerare toate ofertele primite şi îşi va alege noul avion multirol printr-un proces concurenţial şi transparent, în care contribuabilii să fie siguri că oferta aleasă este cea mai bună posibilă", se arată într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Compania suedeză "speră că România va lua totuşi în considerare toate ofertele primite şi îşi va alege noul avion multirol printr-un proces concurenţial şi transparent, în care contribuabilii să fie siguri că oferta aleasă este cea mai bună posibilă".
"Sperăm ca toate ofertele trimise să fie prezentate Parlamentului, care este cel care va dezbate şi va decide achiziţia noului avion multirol. Fără ca Parlamentul să vadă toate ofertele şi să poată face o comparaţie, este clar că nu poate lua cea mai bună decizie, în interesul publicului român şi al forţelor sale armate", a declarat Richard Smith, Directorul de Marketing al Saab pentru România, citat în comunicat.
Până atunci, compania suedeză a decis să nu mai participe la expoziţia BSDA din aprilie "şi să îşi amâne planurile de a sponsoriza participarea unor forţe aeriene membre NATO cu avioane multirol de luptă Gripen la spectacolele aeriene care au loc în România", se mai arată în comunicat.
"Saab plănuia să sponsorizeze participarea a două avioane Gripen Jas 39 moderne, aparţinând Forţelor Aeriene Ungare, la spectacolul aerian de la BSDA, unde avioanele Gripen ar fi putut sa fie revăzute de către publicul român, la patru ani de când prezenţa şi evoluţia lor au impresionat la evenimentul ROIAS 2006 de la Constanţa. Cu toate acestea, Smith a declarat ca grupul suedez ar putea aduce din nou avioanele Gripen la expoziţiile aeriene din România, dacă ţara noastră va decide să cumpere avioane multirol printr-un proces concurenţial, bazat pe Codurile Uniunii Europene pentru Transparenţa în Achiziţiile Militare şi Offset", se arată în comunicat.
"Dacă România va decide să organizeze un proces transparent şi competitiv, vom aduce din nou avioanele Gripen la expoziţiile din România, pentru ca specialiştii şi publicul român să le poata evalua din nou", a mai declarat Smith, citat în comunicat.
Compania suedeză precizează că rămâne "încrezătoare că oferta sa este foarte avantajoasă pentru România, mai ales în contextul lipsei resurselor financiare din cauza crizei economice, deoarece oferta Gripen pentru România include avioane NATO multirol noi-nouţe, offset peste cerinţele legii române, finanţare guvernamentală cu dobânzi mici şi o lungă perioadă fară niciun fel de plăţi, precum şi livrarea şi integrarea rapidă a noilor avioane multirol de care au nevoie Forţele Aeriene Române".
"Ne dorim un proces în care toate ofertele să fie comparate între ele în mod transparent, iar cea mai bună ofertă să fie cea aleasă, în avantajul industriei şi economiei româneşti şi al contribuabililor români," a mai declarat Smith.
Gripen va cere Guvernului, prin intermediul MApN, să trimită toate ofertele de avioane multirol Parlamentului, astfel încât să existe posibilitatea reală de a alege cea mai bună variantă, a declarat, pe 25 martie, pentru MEDIAFAX, Richard Smith, director de marketing pentru România al firmei Gripen.
CSAT a aprobat, recent, propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie. În şedinţa CSAT, ministrul Apărării, Gabriel Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO