- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.02.2020, 17:17)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Săftoiu acuză UDMR că împiedică recunoaşterea Limbii Semnelor Române ca limbă maternă pentru persoanele surde
- Săftoiu spune că a fost avertizată că parlamentarii UDMR vor bloca recunoaşterea proiectului.
- Adriana Săftoiu: Am refuzat avertismentul. Naivitatea mea a costat demersul de a promova această lege.
- Deputatul PNL crede că este o nedreptate revoltătoare pentru persoanele surde.
Urmărește
602 afișări
Săftoiu acuză UDMR că împiedică recunoaşterea Limbii Semnelor Române ca limbă maternă pentru persoanele surde
Adriana Săftoiu îi acuză, pe pagina sa de Facebook, pe liderii UDMR, că se opun recunoaşterii Limbii Semenlor Române ca limbă maternă pentru persoanele surde sau cu deficienţe de auz.
„Când am început să înţeleg nevoia persoanelor surde de a li se recunoaste Limba Semnelor Române ca limba lor maternă, limba în care gândesc şi se exprimă, limba în care copiii surzi şi cu deficienţe de auz ar trebui să înveţe şi să îşi susţină examenele, mi s-a spus că primii care vor bloca o asemenea iniţiativă vor fi cei de la UDMR. Am refuzat avertismentul. Mi se părea cel puţin absurd ca o comunitate care şi-a cerut dreptul de a studia si comunica în limba maternă cu instituţiile statului român să se opună. Astăzi a trebuit să recunosc că naivitatea mea a costat demersul de a promova această lege”, scrie Adriana Săftoiu, pe Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Conform sursei citate, deşi era doar un pas de a promova marţi legea în Camera Deputaţilor, UDMR a cerut retrimiterea acesteia la comisia de specialitate (Drepturile Omului), pe motiv că legea ar avea anumite probleme.
„Nu a fost deloc clar ce impută. În toată perioada cât a stat în dezbatere, UDMR nu a depus un amendament prin care să arate ce nu ar fi în neregulă. Azi, la vot final, au blocat promovarea legii. Comisia pentru Drepturile Omului s-a reunit imediat după plen. De data asta, reprezentanţii UDMR au venit cu un amendament, prezentat total neclar. Nici măcar deputatei UDMR nu părea să îi fie foarte clar ce i s-a dat să citească. Într-un final, am înţeles că propuneau ca doar acolo unde sunt 20 la sută surzi să li se asigure dreptul de a folosi un interpret în relaţiile cu instituţiile statului”, explică Săftoiu pe pagina de socializare.
Limba Semnelor Române este o limbă de sine stătătoare, cu propriile reguli de gramatică, topică, sintaxă, mai scrie sursa menţionată.
„E o nedreptate revoltătoare pentru aceşti oameni. Si nedreptatea aceasta durează de ani de zile, în condiţiile în care 48 de ţări au recunoscut de zeci de ani limba semnelor ca limbă maternă pentru persoanele surde din acele ţări. Inclusiv Ungaria. (...) Cum rămâne cu elevii surzi care învaţă în LSR, dar li se cere să susţină examenele în limba română la fel ca unor copii auzitori, nu mai e treaba UDMR. Mi se pare normal ca elevii maghiari să dea examenele în limba lor maternă şi să susţină un examen la limba română la un nivel diferit de un elev care are româna ca limbă maternă. Dar un elev surd nu are acest drept din perspectiva UDMR.”, conform sursei citate.
Foto: Profimedia Images
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta