Şaisprezece militari români s-au îmbolnăvit grav în misiuni în străinătate

Şaisprezece militari români care au participat la misiunile în care ţara noastră este angajată au fost nevoiţi, de-a lungul timpului, să se întoarcă acasă înainte de termen, grav bolnavi, având tumori, paralizii, diabet, iar unul dintre aceştia având grav afectată vederea.

Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului Şaisprezece militari români s-au îmbolnăvit grav în misiuni în străinătate

Spitalul Militar Central (Imagine: www.presamil.ro)

"De la începutul derulării misiunilor în străinătate, 16 militari au fost repatriaţi ca urmare a îmbolnăvirii lor în teatrele de operaţii", precizează MAp, la solicitarea MEDIAFAX.

"Aceştia au fost evacuaţi din zonele respective cu afecţiuni dermatologice (dermatite de contact), endocrine-metabolice (diabet), neurologice şi neurochirurgicale (hernie de disc, paralizie de nervi cranieni), renale (litiază renoureterală), proliferative (tumori), oftalmologice (keratoconjuctivitate) şi cu afecţiuni inflamatorii ale sistemului osteoarticular", susţine Ministerul Apărării în răspunsul transmis MEDIAFAX.

Militarii nu s-au îmbolnăvit în urma unor atacuri sau incidente petrecute în teatrele de operaţiuni.

După revenirea lor în ţară, militarii au fost internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central "Carol Davila" din Bucureşti. Ei au fost supuşi unor investigaţii complexe şi au fost diagnosticaţi pentru instituirea tratamentului specific.

După recuperarea medicală, majoritatea millitarilor care au suferit îmbolnăviri în teatrele de operaţii şi-au reluat activitatea în Ministerul Apărării, potrivit sursei citate.

MAp nu a oferit mai multe detalii despre starea în care se află aceştia în prezent. Cert este că, militari tineri, supuşi unor controale medicale riguroase şi unor antrenamente serioase pentru a face faţă în teatrele de operaţii s-au întors înainte de încheierea misiunii lor de şase luni, suferind, în unele cazuri, de maladii foarte grave.

Cel mai recent caz este cel al caporalului Saranciuc Cătălin Constantin, născut la 13 iunie 1979, tatăl unui copil. El face parte din Batalionul 30 Vânători de Munte "Dragoslavele" şi a plecat în misiune în Afganistan în vara acestui an. La 12 octombrie el a fost internat la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Militar din Cluj, cu diagnosticul "astigmatism miopic compus la ochiul stâng şi în observaţie cu keratoconus - stadiul I la ochiul drept şi stadiul IV la ochiul stâng".

Cazul lui a fost prezentat la Balul de caritate al Ministerului Apărării organizat la 24 octombrie, în aceeaşi zi în care a suferit o operaţie la ochiul stâng - un implant de inele intrastromale care va permite o îmbunătăţire permanentă a vederii.

Potrivit medicilor, tratamentul afecţiunii sale constă, la ochiul drept, într-o "intervenţie cross-linking al colagenului corneean, scopul fiind polimerizarea colagenului corneean şi creşterea rezistenţei corneene, ceea ce poate opri evoluţia afecţiunii la acest ochi într-un stadiu incipient". Intervenţia va fi făcută, peste 3-6 luni, într-o clinică particulară de la Bucureşti. Costul estimativ al intervenţiilor chirurgicale de care are nevoie tânărul este de aproximativ 2.000 de euro.

Ulterior Balului, MAp a comunicat la solicitarea MEDIAFAX că situaţia acestuia este prima pe lista priorităţilor pe termen scurt ale Ministerului.

După Balul de caritate, MAp a strâns în numai şase zile 35.000 de lei, donaţi de demnitari şi personal din armată, persoane fizice şi societăţi comerciale. De asemenea, există contracte de sponsorizare, mecenat şi donaţii de către societăţi comerciale în valoare de 10.000 lei şi 5.500 Euro (sau echivalent în lei), urmând ca banii să intre în contul Asociaţiei "Camarazii" din cadrul Ministerului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici