Sake-ul japonez a fost inclus pe lista patrimoniului cultural UNESCO

Publicat: 05 12. 2024, 10:12
Actualizat: 05 12. 2024, 10:14

Băutura este obţinută pe parcursul mai multor săptămâni prin fermentarea unui amestec de orez, apă, drojdie şi un mucegai colorat cunoscut sub numele de koji, într-un proces mai asemănător cu fabricarea berii decât a vinului. Rezultatul final poate fi servit cald, rece sau la temperatura camerei, relatează Reuters.

Deşi sake-ul joacă un rol important în societatea şi tradiţia japoneză, fiind adesea servit în timpul ceremoniilor şi meselor speciale, cererea pentru această băutură a scăzut pe plan intern, chiar dacă cererea internaţională creşte.

Producătorii de sake speră ca recunoaşterea UNESCO să le accelereze exporturile şi să revigoreze entuziasmul pentru această băutură la ei acasă.

„Suntem foarte fericiţi”, a declarat reprezentantul permanent al Japoniei la UNESCO, Takehiro Kano.

„Faptul că suntem recunoscuţi la nivel internaţional prin acest mecanism va reînnoi interesul poporului japonez pentru acest domeniu, iar acest lucru ar putea duce la un mai mare impuls pentru transmiterea acestor abilităţi şi cunoştinţe către generaţia următoare”, a adăugat Takehiro Kano.