Salariaţii Anglo-Romanian Bank Limited îi cer lui Boc să intervină în cazul preluării de către BCR
Salariaţii Anglo-Romanian Bank Limited (ARBL), sucursala Bucureşti, îi cer premierului Emil Boc, printr-o scrisoare deschisă, să intervină în cazul preluării de către Banca Comercială Română (BCR) a tuturor angajaţilor, precizând că BCR nu respectă contractele de muncă ale salariaţilor transferaţi
Sindicaliştii menţionează, în debutul scrisorii, că BCR încearcă să îşi maximizeze profitul în detrimentul salariaţilor români şi eventual chiar al statului român.
"După cum probabil aveţi cunoştinţă, acţionarii BCR au decis să transfere activitatea Anglo-Romanian Bank Limited, sucursala Bucureşti, către BCR. În conformitate cu legislaţia română şi europeană, cu declaraţia de presă a BCR, precum şi cu protocolul semnat între ARBL şi BCR, aceasta din urmă are obligaţia de a transfera salariaţii Anglo-Romanian Bank în BCR, «în conformitate cu legislaţia românească care reglementează protecţia salariaţilor în cazul unui transfer de întreprinderi (regulamentul TUPE)»", precizează salariaţii.
În opinia acestora, o primă economie semnificativă realizată de BCR se bazează pe modificarea contractelor individuale de muncă ale salariaţilor transferaţi, deşi Legea nr. 67/2006 privind protecţia salariaţilor în caz de transfer de întreprindere care transpune în dreptul intern Directiva Europeana nr.2003/21/CE prevede ca salariaţii se vor transfera cu toate drepturile pe care le au la cedent. Astfel, BCR a transmis oferte care modifică felul muncii, funcţiile deţinute, locul muncii şi diminuează cu pana la 80 la sută salariile avute.
"Pentru a pune presiune pe salariaţi şi cu intenţia vădită de a-i determina să refuze ofertele de muncă transmise de BCR, această ofertă vizeaza relocarea haotică a numeroşi salariaţi ai ARBL Constanţa la Bucureşti, ai ARBL Bucureşti la Sibiu, ai ARBL Timişoara la Jimbolia şi ai ARBL Sibiu la Mediaş", se arată în scrisoare.
Mai mult decât atât, ARBL şi-a semnalat intenţia de a refuza dreptul la şomaj, dorind să oblige salariaţii să înceteze contractele de muncă prin acordul părţilor, deşi legea prevede foarte clar că în această situaţie responsabil de încetarea contractului este angajatorul, spun salariaţii ARBL.
Deşi BCR avea cunoştinţă de starea de graviditate a unei salariate din Bucureşti, oferta făcută vizează un loc de muncă la Sibiu, iar în situaţia unei familii, a trimis soţia într-o localitate şi soţul în altă localitate, menţionează salariaţii în scrisoare.
"BCR refuză să ofere locuri de muncă pentru nouă persoane, în speţă personalului administrativ, şi care reprezintă aproximativ 10 la sută din totalul angajaţilor. De asemenea, în repetate rânduri, am propus patronatului efectuarea unor controale de audit din partea instituţiilor abilitate ale statului, pentru a elimina ipoteze conform cărora acest transfer de întreprindere ar fi de fapt o închidere mascată a ARBL, evitându-se astfel plata impozitului pe profit şi a TVA-ului aferent acestei tranzacţii către statul roman. Astfel, prin această operaţiune BCR este susceptibilă a realiza o economie substanţială din valoarea totală a tranzacţiei. Acţionarii BCR nu au considerat oportună demararea unor astfel de verificări", se arată în documentul adresat premierului.
Salariaţii spun că au încercat să aibă o discuţie cu preşedintele BCR, Dominic Bruynseels, însă "atitudinea sfidătoare şi umilirea reprezentanţilor salariaţilor" i-a determinat pe aceştia să îi adreseze această scrisoare premierului, pentru a-i solicita să ia toate măsurile pentru ca salariaţii români "să fie trataţi cu toată demnitatea la care au dreptul, legislaţia - inclusiv cea fiscală - să fie respectată, iar statul român să nu fie prejudiciat prin manevre subversive".
Salariaţii ARBL şi-au exprimat speranţa ca modificările legislaţiei muncii nu au avut ca scop umilirea salariaţilor sau îmbogaţirea băncilor pe seama statului român, de asemenea speră ca aceasta scrisoare deschisă să nu aibă repercusiuni din partea BCR sau ARBL prin neachitarea obligaţiilor pe care le au faţă de membrii de sindicat.
Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), membră a "Cartel Alfa", arăta, luna trecută, că sprijină salariaţii Anglo Romanian Bank Limited (ARBL) în procesul de transfer către Banca Comercială Română SA (Group Erste).
Banca Comercială Română, membră a Grupului Erste, se află în plin proces de integrare a subsidiarei sale din România, Anglo Romanian Bank Limited. În cadrul acestui proces, activele, pasivele, clienţii şi angajaţii ARBL vor fi transferaţi la BCR.
Potrivit sindicatelor, Banca Comercială Română arăta că "angajaţii ARBL din România (96 de salariaţi) vor fi transferaţi în BCR, în conformitate cu legislaţia românească ce reglementează protecţia salariaţilor în cazul unui transfer de întreprinderi (regulamentul TUPE)" şi că "BCR face toate eforturile pentru a găsi oportunităţi potrivite de angajare în cadrul BCR pentru toţi angajaţii ARBL".
Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci şi Sindicatul Funcţionarilor Bancari din ARBL îşi exprimă dezacordul faţă de "modalitatea de aplicare a legislaţiei româneşti şi europene de către o instituţie de credit cu capital european, de prim rang, care activează pe piaţa din România şi care foloseşte forţa de muncă a peste 8.000 de angajaţi".
Cele două organizaţii sindicale precizează că sunt preocupate de condiţiile în care BCR realizează preluarea resurselor umane în cadrul acestui transfer, deoarece "se poate crea un precedent periculos pentru toţi salariaţii care vor trece printr-un proces similar".
Erste Bank controlează în România grupul BCR, care include în principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinţe, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCR Chişinău.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO