Salariaţii din asistenţă socială protestează marţi la Ministerul Muncii

  • Salariaţii din asistenţă socială protestează marţi la Ministerul Muncii.
  • Ei afirmă că „majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie a dus la diminuarea venitului net în loc să-l crească”.
Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Salariaţii din asistenţă socială protestează marţi la Ministerul Muncii

Salariaţii din asistenţă socială protestează marţi la Ministerul Muncii

Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa socială şi Protecţia Copilului FNS „Pro.Asist”, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate ”Asistenţă Socială” declanşează acţiunile de protest privind salarizarea personalului din asistenţă socială „ca urmare a lipsei de reacţie a guvernanţilor”.

Marţi, 20 februarie 2024, ora 10, în faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale membrii Federaţiei FNS PRO.SIST îşi exprimă nemulţumirea faţă de politica salarială a guvernanţilor privind salariaţii din asistenţă socială.

Potrivit organizaţiei sindicale, majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie 2024 a dus la diminuarea venitului net în loc să crească. Astfel, 70% din salariaţii sistemului de asistenţă socială, indiferent de vechime, erau încadraţi în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilităţile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei şi +80 lei, mai bine de jumătate ”beneficiind” de diminuare în loc de majorare.

Sindicaliştii afirmă că pentru al 3-lea an consecutiv nu se aplică Legea salarizării nr. 153/2017 iar inflaţia de 14,5% este suportată cu greu de salariaţii care sunt la limita sărăciei.

„Cerem aplicarea legii salarizării în integralitatea ei cu celeritate, pentru că, doar aplicarea articolului 12 din Legea 153/2017 respectiv, calcularea coeficienţilor din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar duce la dispariţia discriminărilor şi discrepanţelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar şi în special în sistemul de asistenţă socială unde asistenţii maternali profesionişti, asistenţii personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii şi personalul de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale, au pierdut gradaţia de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată.(...) Federaţia FNS PRO.ASIST a atras atenţia prin toate mijloacele că, interzicerea angajărilor în sistemul de asistenţă socială coroborat cu desfiinţarea posturilor vacante duce la imposibilitatea asigurării continuităţii serviciilor sociale. Recomandările şi măsurile lăsate de instituţiile care au efectuat controale în anul 2023 la furnizorii publici de servicii sociale, au vizat angajarea de personal şi din acest motiv considerăm imperios necesară deblocarea angajărilor şi în sistemul de asistenţă socială în cel mai scurt timp”, se menţionează în comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici