Salariile au crescut în martie cu 6,9% faţă de februarie
Câştigul salarial mediu net a fost în martie de 1.509 lei, în urcare cu 6,9% faţă de februarie, în condiţiile în care s-au acordat prime ocazionale, sume din profitul net sau din alte fonduri, şi s-au realizat producţii mai mari, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Salariile au crescut în martie cu 6,9% faţă de februarie (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
În termeni nominali, câştigul salarial mediu net a crescut cu 98 de lei.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (4.345 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (794 lei).
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în martie de 2.074 lei, cu 6,9% mai mare faţă de luna precedentă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Misterul accidentului aviatic din Coreea de Sud se adânceşte. Datele de zbor şi înregistrările audio s-au oprit cu 4 minute înainte de accident. Investigator: "Este rar"
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
Indicele câştigului salarial real pentru martie faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 106,7%.
Nivelul câştigului salarial mediu net a crescut în martie faţă de luna precedentă în majoritatea activităţilor economice, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime anuale, al 13-lea salariu pentru anul 2009, prime de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri (tichete cadou) şi realizărilor de producţii mai mari, arată INS.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (35,1%) şi intermedieri financiare (34,7%).
Totodată majorări ale câştigului salarial mediu net cuprinse între 22% şi 25% au fost obţinute în activităţi de fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale şi între 13% şi 19% în captarea, tratarea si distribuţia apei, fabricarea echipamentelor electrice, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, colectarea şi epurarea apelor uzate, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).
Scăderile câştigului salarial mediu net din martie, faţă de luna precedentă, au fost nesemnificative, înregistrându-se în activităţile de cercetare-dezvoltare (-0,6%), respectiv de sănătate şi asistenţă socială (-0,1%), ca urmare a acordării de premii ocazionale în primele două luni ale anului 2010.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net în activităţile de administraţie publică (2,9%) şi învăţământ (5%), urmare a acordării în martie, în unele unităţi, a sumelor din alte fonduri şi a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009), precum şi în cele de sănătate şi asistenţă socială (-0,1%).
Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în martie cu 7,6% comparativ cu luna similară a anului trecut.
Indicele câştigului salarial real faţă de martie 2009 a fost de 103,3%.
Comparativ cu octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost în martie de 132,1%, cu 8,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO